Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Scouting is meer dan uitdagende vrijetijdsbesteding

HALSTEREN - Wie aan scouting denkt, denkt al snel aan bos, kampvuur en knopen met touwen. Maar Scouting is veel meer. Voor de circa 200 jeugdleden van Scouting Halsteren wordt elke zaterdag een uitdagende activiteit voorbereid door de vijftig vrijwilligers. Activiteiten die variëren van sport en spel, toneel tot een excursie naar de brandweer in het thema veiligheid.

Bekend bij Scouting is het jaarlijkse JOTO-JOTI weekend waarbij scouts over de hele wereld elkaar ontmoeten via amateurradio en het internet. Scouting Jeanne d'Arc in Halsteren had hier een volle dag in het teken van Techniek van gemaakt. De kinderen tussen 5 en 18 jaar konden kiezen uit diverse technische uitdagingen. Zo konden ze kennismaken met Programmeren: onder begeleiding van experts hebben veel kinderen hun eerste eigen spelletje geprogrammeerd met de programmeertaal Scratch, die speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Ook konden ze een Legorobot aansturen of Arduino schakeling bouwen. Buiten bij de proefjes was er volop "Hè?" en "Hoe kan dat?!" te horen. Het is ook heel gek als je voor het eerst ziet dat je een citroen ook als batterij kunt gebruiken, of water kunt laten opstijgen door een glas over een kaarsje te zetten. De raketproefjes waren natuurlijk super spannend en leuk. Ook kwam er volop creativiteit los bij het bouwen van bruggen van papier en bij het bouwen van een super knikkerbaan van kosteloos materiaal.

Bij de radio-zenders probeerden de scouts contact te maken met andere scouts over de hele wereld. Met Skype, Facebook en Instagram is dat tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Radio-amateurs lieten zien dat het ook mogelijk is om zónder internet contact te maken door een 20 meter lange draad langs de sloot te spannen. 

Meer berichten