Frank en Peter Bril in hun
Frank en Peter Bril in hun "atelier". Foto: Dennis van Loenhout

Gebroeders Bril maken kunst op hoogte

Algemeen

KRABBENDIJKE/OSSENDRECHT - De Gebroeders Bril zijn officieel een "dakdekkersbedrijf", maar die omschrijving dekt de lading allerminst. "Meters maken" vinden ze niet interessant, ornamenten maken des te meer. Hun specialisme mag je rustig een kunst noemen, die de moeite van het omhoogkijken meer dan waard is.

"Kunst? Is dat geen groot woord?", zeggen de tweelingbroers Frank en Peter Bril (52), "iedereen kijkt op zijn eigen manier naar ons werk. Maar wat we doen is zeker speciaal. Het is een uitdaging om een mooi en goed ornament op een goede manier te maken. Daar is gevoel, liefde en geduld voor nodig. Het is heel anders dan 'meters maken' op een plat dak, dat is zeker."


Ambachtelijk


De broers begonnen hun carrière bij Nemar in Hoogerheide en startten in 1999 hun eigen bedrijf. Ze renoveren daken, maken hemelwaterafvoeren en verzorgen min of meer "traditionele" dakbekledingen, maar hun focus ligt op het ambachtelijke deel van hun vak. De gebroeders Bril zijn specialisten in de vervaardiging van ornamenten en lood-, zink- en koperwerk. Bij koperslagers in België en Duistland leerden ze het vak. "Hoewel we vooral veel zelf uitgedokterd hebben", zegt Frank, "oude ornamenten uit elkaar halen, kijken hoe het zit, daarvan leer je het meeste."

Duurzaam


Wat de gebroeders Bril bijvoorbeeld leerden is dat oude technieken vaak beter zijn dan nieuwe. "Vroeger waren er veel minder machines, en moesten ornamenten met een beperkt aantal gereedschappen gemaakt worden. Dat was zo arbeidsintensief en moeilijk dat het wel goed móest zijn, een andere keuze was er niet. Zo is het ook met ons werk. Oude ornamenten bleven vaak decennia lang staan, wij streven naar dezelfde levensduur en werken natuurlijk ook duurzaam, door oud lood, zink en koper te recyclen."


Waarde


De Gebroeders Bril maakten bijvoorbeeld het gouden ornament op het bekende "torentje" op de Bredasestraat in Bergen op Zoom, tegenover de voormalige V&D. Het oude ornament raakte in slecht weer onherstelbaar beschadigd. "Voor de eigenaresse had het grote emotionele waarde, haar overleden echtgenoot had plannen om het te herstellen maar kwam daar nooit toe. Wij hebben het in oude glorie hersteld. Voor ons is het prachtig om iemand zo'n plezier te kunnen doen, en natuurlijk is het ook mooi om iets te maken dat iedereen in Bergen op Zoom en omstreken kent. Wij zijn er trots op."


Geduld


De vakkennis en liefde van de Gebroeders Bril maakt dat zij vrijwel niks als onmogelijk beschouwen. "Het handwerk is wat ons vak zo mooi maakt", zeggen de broers, "soms zijn we uren bezig met een detail van een ornament. Ja, dat vraagt geduld, maar dat is het altijd waard. Wij maken dingen die onze klanten mooi vinden en waar ze blij mee zijn."

Afbeelding