Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Antwan Tolhoek
Antwan Tolhoek

Tolhoek enige Oranje-tourdebutant

HOOGERHEIDE - De 105de editie van de Tour de France verwelkomde zaterdag aan de start te Noirmoutier-en-L'Ile veertien Nederlanders. Dit is er één minder dan vorig jaar, toen er nog vijftien rood-wit-blauwen aan het vertrek stonden. Hiermee blijft Oranje-inbreng ver van het recordaantal , in 1989 stonden er maar liefst 27 Nederlandse coureurs op de startlijst. Met LottoNL-Jumbo staat er één Nederlandse formatie aan de start. Deze ploeg is met vijf renners ook de hofleverancier als het aankomt op afgevaardigde landgenoten. Met Antwan Tolhoek uit het Zeeuwse Yerseke levert de geel-zwarte-brigade de enige debutant van Nederlandse bodem. Naast Sunweb en Trek-Segafredo met beide twee Nederlanders, zijn ons overige landgenoten als eenlingen verspreid.

Het aantal deelnemers van Nederlandse komaf is niet altijd zo hoog geweest als de laatste jaren. In 1999 stond er slechts een handvol aan de start van de Tour de France. Zij reden destijds alle vijf in dienst van het Nederlandse Rabobank. Onder meer Michael Boogerd en Erik Dekker verdedigden destijds de Nederlandse eer.

Aantal Nederlandse deelnemers in de laatste tien jaar: 2008: 10, 2009: 11, 2010: 8, 2011: 12, 2012: 18, 2013: 17, 2014: 17, 2015: 20, 2016: 14, 2017: 15.

Van de veertien renners die dit jaar starten in de Vendée, zijn er drie renners die al eens dagsucces boekten in La Grande Boucle. De meest recente hiervan is natuurlijk de krachtsexplosie van Dylan Groenewegen op de Champs-Élysées van vorig jaar. Ook Bauke Mollema boekte vorig jaar een ritzege door in de vijftiende etappe zijn vroege vlucht succesvol af te ronden. Voor de andere landgenoot moeten we een jaar verder terug. In 2016 wist Tom Dumoulin zelfs twee ritzeges te boeken. Hij was bergop de beste in rit negen en was vijf dagen later ook de beste in de tijdrit.

Winnen deed een Nederlander de Tour de France al hele lange tijd niet meer, maar qua top-tien klasseringen in het algemeen klassement hoeven we niet heel ver terug in de tijd. Sterker nog, twee van de starters van dit jaar reden al eens bij de beste tien. Robert Gesink deed dit in 2010 (vijfde) en 2015 (zesde) en Mollema in 2013 (zesde), 2014 (tiende) en 2015 (zevende).

Nederlanders 2018:
Laurens ten Dam (Sunweb), Tom Dumoulin (Sunweb), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), Koen de Kort (Trek-Segafredo), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Wout Poels (Sky), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo).

Meer berichten