Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Kerncentrale Doel in België
Kerncentrale Doel in België (Foto: Arian Nefs)

Bijeenkomst over zorgen rond "scheurtjescentrales"

BERGEN OP ZOOM – REGIO - Woensdagavond werd een bijeenkomst gehouden in theaterzaal “De Maagd” in Bergen op Zoom met betrekking tot grote zorgen over de “scheurtjescentrales” Doel 3 en Tihange 2. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeenteraad van Bergen op Zoom en Wise.

Onvoorzichtig

Met een vrije grote opkomst, waaronder burgemeester Frank Petter en andere geïnteresseerde politici en bestuurders, begon de avond met het uitleggen van wat er met een “scheurtjescentrale” wordt bedoeld. Dit werd gedaan door Walter F. Bogaerts, hoogleraar op de katholieke universiteit (KU) Leuven. Hij gaf een toelichting over hoe scheurtjes in de kernreactoren ontstaan en al de gerelateerde wetenschappelijke bevindingen die bij kerncentrales Doel en Tihange vanaf 2012 zijn gedaan. In die tijd zijn er 13.047 scheurtjes gevonden. Bogaerts liet zien hoe er met jaarlijkse controles is gebleken hoe kleine “haarscheurtjes” langzaam groter worden en een gevaar gaan vormen wanneer ze naar elkaar toe groeien. Toen er om zijn mening werd gevraagd over het open houden van de desbetreffende “scheurtjescentrales” gaf hij aan dat het “onvoorzichtig” is. Maar voegde daar aan toe dat kerncentrale Doel 3 ook momenteel, net als Doel 1 en 2, in revisie is. Doel 1 en 2 stonden bij de ingebruikname (1975) gepland om tot 2005 open te blijven. Dit is bij de laatste kernuitstap (2015) onder regering Michel nogmaals verlengd tot 2025. Ook Doel 4 staat op de planning dan te sluiten. Doel 3 zal volgens planning in 2022 sluiten.

Juridische stand van zaken

Hierna werd de juridische stand van zaken besproken. Zoals de klacht die de gemeente Bergen op Zoom met de gemeente Steenbergen had ingediend bij de Europese Unie. Ook de andere juridische stappen die zijn genomen om de centrales te sluiten werden openlijk besproken. Net als de vordering van de motie die de gemeente Luik, 24 kilometer van Tihange, voor het sluiten van de centrale had ingediend. Toch werd er ook bekend dat, hoewel er juridische procedures lopen tegen de Belgische kerncentrales Doel en Tihange, er nog geen juridische stappen ondernomen zijn tegen de Nederlandse centrale Borsele in Zeeland. Ook zijn er tot dusver geen plannen voor nieuwbouw in zowel België als Nederland in het winnen van kernenergie.

Het platform

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever en andere Belgische politici hebben in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hun twijfels laten blijken wat betreft de haalbaarheid van de geplande kernuitstap in 2025. Dit voedt de angst dat de sluiting van Doel mogelijk opnieuw wordt uitgesteld.

Het doel van de Bergse gemeenteraad was dan ook om deze avond het oprichten van een Belgisch/Nederlands informatief platform te bespreken. Dit werd gedaan door Peter van den Ouden, fractievoorzitter van GroenLinks Bergen op Zoom. Dit informatief platform moet een mogelijkheid bieden om vragen en ideeën met elkaar uit te wisselen met betrekking tot de sluiting van de “scheurtjescentrales” Doel 3 en Tihange 2. Dat is ook precies wat de aanwezigen op het einde van de bijeenkomst deden. Het platform staat momenteel echter nog in de kinderschoenen. Van den Ouden kon nog geen naam bekend maken.

Meer berichten