Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Edy Minnebach gaf acte de présence op het West-Brabants Dialectcafé.
Edy Minnebach gaf acte de présence op het West-Brabants Dialectcafé. (Foto: Bep Tielemans)

West-Brabants Dialectcafé blijkt doorslaand succes

ZUIDWESTHOEK - REGIO - In Hof van Ram in Halsteren werd donderdagavond voor het eerst het West-Brabants Dialectcafé gehouden. En het werd meteen een doorslaand succes. Het volgende West-Brabants Dialectcafé vindt plaats in Ossendrecht op donderdag 27 september.

Er waren amper stoelen genoeg om alle bezoekers een zitplaats te bezorgen. De sfeer zat er meteen al goed in en dat is de hele avond zo gebleven, uiteraard vooral door de kwaliteit van het gebodene. Frans Nefs beet het spits af met een kostelijk verhaal over Pater Alexander en de Heilige Blasius. Paul Asselbergs bracht met zijn bekende humor zijn gedicht 'Berregs Telefoonboek' en zijn verhaal 'De Brabantse Wal' voor het voetlicht. Jan Luysterburg had met 'Vroeger is nouw nie' een serieus verhaal over een demente oudere, dat toch een feest van herkenning was en menige glimlach ontlokte. Edy Minnebach breide een verrassend einde aan zijn 'Rèès omwoog' naar de top van de Alpe d'HuZes. Brigit Bakx had een tragi-komisch verhaal over 'Ko Wa'kzeggewou' en Jan van Elzakker bleek met zijn verhaal over 'Trekpèèrde' meteen ook het publiek een portie huiswerk te hebben opgegeven voor de volgende bijeenkomst.

Er was ook volop muziek. Het mannelijke deel van De Glacis werd herenigd met Frans Nefs om samen als het 'Trio De Schans' heemkundige liedjes ten gehore te brengen, die zich qua onderwerp uitstrekten over Steenbergen, Lepelstraat, Halsteren, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Daarnaast was er het gelegenheidstrio van 'Ko van Ome Ko' dat een muzikale ode aan hun woonplaats bracht. Tot slot was er de quiz; maar liefst zestig meerkeuzevragen, gelijkelijk verdeeld over de dialecten van Bergen op Zoom, Halsteren en Woensdrecht. De winnares beantwoordde er maar liefst 54 goed.

Het programma liep een half uur uit, maar daar had niemand een probleem mee. Met een nagenietende glimlach op het gezicht keerden de bezoekers huiswaarts. De meesten met het vaste voornemen om ook het volgende West-Brabants Dialectcafé, op 27 september 2018 in de zaal van Hotel Dekkers in Ossendrecht, bij te wonen.

Meer berichten