Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Carmen De la Rambelje

Bergse deodorant verovert de wereld

BERGEN OP ZOOM – Op de vraag wie Ben & Anna zijn moeten veel Bergenaren het antwoord schuldig blijven, maar vraag wie Jean-Pierre de Wild is en heel Bergen op Zoom weet over wie het gaat. De Wild is een ambitieuze fysiotherapeut die zich een jaar of tien geleden "voor de grap" begon bezig te houden met de samenstelling van deodorants. Tien jaar later is hij verantwoordelijk voor de komst van Ben & Anna, een natuurlijk deodorant in een volledig recyclebare verpakking.

Als fysiotherapeut kwam Jean-Pierre de Wild jaren geleden in aanraking met een cliënt die enorm leed onder een extreme vorm van zweethanden, waarvoor een fysiotherapeutische behandeling bestaat. "Dat wekte mijn interesse in antitranspiranten en hun ingrediënten. Dat leidde ertoe dat ik importeur werd van een bekend antitranspirant, maar ik raakte ervan overtuigd dat je ook puur met natuurlijke materialen een deodorant zou kunnen ontwikkelen. Tweeënhalf jaar heb ik geëxperimenteerd met etherische oliën en andere ingrediënten, Ben & Anna is het resultaat." Ben & Anna is een deodorant op basis van baking soda – een ingrediënt dat vooral bekend is bij iedereen die wel eens een taart bakt – en pijlwortel. "De meeste deodoranten bevatten parabenen, aluminiumzouten en alcohol. Zeker over aluminium is veel te doen, als vermeende veroorzaker van kanker", zegt De Wild, "en chemische deodorants verdoezelen de zweetgeur slechts met een andere geur. De soda in onze deodorant neutraliseert de zweetgeur en stop de groei van de bacteriën die de geur veroorzaken."

Recyclebaar
De Wild is trots op zijn product, dat hij Ben & Anna noemde, naar een bekend vegan-echtpaar dat al jarenlang in eigen keuken natuurlijke deodorants produceert. Toch ziet hij altijd uitdagingen. De belangrijkste zat 'm in de verpakking. Zat, want De Wild heeft dat probleem inmiddels opgelost: "Bij een natuurlijk product hoort een natuurlijke verpakking, zeker in een tijd waarin de wereld een groot afvalprobleem heeft en er in veel zeeën een plasticsoep drijft. Daarom wilden we een natuurlijke verpakking voor onze deodorant, ook als knipoog naar de grote ketens, zodat ze zien dat het dus wél kan. Onze push-up cartons zijn gemaakt van FSC-papier en volledig recyclebaar. Bovendien gaan we een deel van de opbrengst van het product doneren aan een organisatie die zich bezighoudt met het uitbannen van plastic afval."

Varianten
In ruim 20 Europese landen, en in Australië, Hong-Kong, en Singapore is Ben & Anna al razend populair. Binnenkort gaat De Wild's deodorant ook in Amerika en Canada in de verkoop. In Nederland ligt de Bergse deodorant sinds kort in de schappen van onder andere Etos en Holland & Barrett. Hoewel De Wild daar blij mee is, focust hij zich vooral op nieuwe uitdagingen.

Op dit moment is Ben & Anna verkrijgbaar in zes geuren, maar De Wild en zijn team van ontwikkelaars zoeken altijd naar nieuwe varianten. Stiekem heeft Jean-Pierre de Wild zich alweer gericht op de ontwikkeling van een natuurlijke zonnebrandcrème. "En", zegt hij, "natuurlijk blijf ik ook actief als fysiotherapeut. Dat is minstens zo leuk als deodorants ontwikkelen."

Meer berichten