Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Veteranendag op vliegbasis Woensdrecht

HOOGERHEIDE - Voor de 5e keer organiseerde de gemeente Woensdrecht samen met Vliegbasis Woensdrecht de Woensdrechtse Veteranendag op de Vliegbasis, voorheen werd het gehouden in multifunctionele centra, roulerend door de gemeente. Zoals altijd was het weer een goed georganiseerde dag met een afwisselend programma.

Dit jaar waren voor het eerst de partners van de veteranen uitgenodigd. De vorige vier keren waren met kolonel Peter de Boer, deze keer was voor het eerst met de nieuwe kolonel Ben Kamstra.

Na het welkomstwoord van burgemeester Steven Adriaansen gaf kolonel Kamstra een indrukwekkende presentatie over zijn uitzending naar de Balkan in 1995. Die periode stond voor hem de wereld op zijn kop. Elke veteraan herkende dit. Ondanks dat de ervaringen bij allen verschilden, hadden ze net als kolonel Kamstra nog zeker vijf jaar last van de gevolgen van de oorlog. Die jaren hebben ze nauwelijks over gras gelopen, altijd gezocht naar nooduitgangen en brandblussers; Bij het uitstappen eerst op de grond gekeken; De pers niet vertrouwd en zijn laatdunkend over de VN geweest.

Wat nu in ieder geval wel goed is geregeld, is een goed opvangsysteem, daarom is het delen van onze ervaringen belangrijk, daar leren we van. Kolonel Kamstra had zelf gelukkig maar één maal meegemaakt dat er iemand slachtoffer van een mijn werd, wel doden, maar door een andere oorzaak. "Wat belangrijk is, is jezelf overwinnen, niet in het verleden blijven hangen. Dat is voor de een gemakkelijker dan voor de ander, dat ligt aan de ervaringen die je hebt meegemaakt. Niemand komt ongeschonden uit de oorlog. De nazorg is gegroeid. Net als artsen in een ziekenhuis, je kunt je niet al het leed aantrekken."

Na de presentatie was het tijd voor de alom bekende "blauwe hap" (nasi buffet), waarna er de mogelijkheid was om deel te nemen aan een rondrit op de vliegbasis of een kijkje te nemen in een vlieg- en schietsimulator. De dag werd afgesloten met een drankje.

Meer berichten