Ferry en Ad de Weert zetten de Brabantse Wal Asperge in het zonnetje.
Ferry en Ad de Weert zetten de Brabantse Wal Asperge in het zonnetje. Foto: Dennis van Loenhout

Brabantse Wal Asperge in het zonnetje

Algemeen

OSSENDRECHT – Als de eerste, echte lentezon zich aandient betekent dat op de Brabantse Wal maar één ding: het aspergeseizoen staat weer op het punt van losbarsten. Dat seizoen is traditioneel een van de mooiste tijden van het jaar, want het smakelijkste streekproduct van Nederland is er voor iedereen, en de Brabantse Wal Asperge wordt steeds beter. Dat is mede te danken aan een ijzersterke telersvereniging, die barst van de passie voor haar product.

De familie De Weert weet alles van asperges. Logisch, want de Ossendrechtse vader Ad (55) en zoon Ferry (23) de Weert zijn niet alleen twee generaties uit een succesvol familiebedrijf van aspergetelers, ze zijn ook twee belangrijke krachten in de Telersvereniging Brabantse Wal Asperges. Ad is voorzitter, Ferry vult de socialmediakanalen van de Brabantse Wal Asperge met allerlei wetenswaardigheden over het inmiddels Europees erkende streekproduct.

Bekendheid

"We zijn al sinds 1979 actief in de aspergeteelt", vertelt Ad, "hier op de Brabantse Wal hebben we een bijzondere grondsoort die onze asperges mild en zilt maakt. Een Brabantse Wal Asperge herken je meteen als je 'm proeft. Sinds de oprichting van de telersvereniging is er heel veel gebeurd. Niet alleen is onze asperge bekend en geliefd geworden, ook de bekendheid van onze mooie streek heeft een boost gekregen."

Gestoken

Die bekendheid kan nog veel verder groeien, en Ferry is vastbesloten om die groei een boost te geven. Hij studeerde bedrijfskunde en agribusiness aan de HAS en groeide op met de aspergeteelt als rode draad in zijn leven. Hij kent de Brabantse Wal Asperge en weet hoeveel kunde en passie elk jaar weer tot uiting komt bij de telers op de Brabantse Wal. "Ik wil het verhaal van de asperge vertellen", zegt hij, "ik wil laten zien hoe goed onze telers zijn, hoe gepassioneerd ze zijn en hoeveel erbij komt kijken om de asperges
elk jaar weer een beetje beter te maken. Ik merk dat er veel is dat mensen nog niet weten. Ontelbare keren krijg ik de vraag: 'Wanneer worden de asperges geplukt?'. Dan leg ik graag uit dat asperges gestoken worden, het toont maar aan hoeveel we nog te winnen hebben."

Aandacht

Ondertussen waakt de Telersvereniging Brabantse Wal Asperge – die inmiddels de belangen van zestien telers op in de gemeentes Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en Roosendaal behartigt – over de unieke status van de Brabantse Wal Asperge.

Ferry licht toe: "We willen onze asperge bekend maken bij een zo breed mogelijk publiek, bijvoorbeeld door 'm ook via supermarkten aan te bieden, maar tegelijkertijd willen we vooral de afzet tussen teler en consument behouden. Het feit dat je de asperges rechtstreeks bij de teler kunt kopen geeft een extra dimensie, omdat je meteen ziet en voelt waar de asperge vandaan komt. En hoewel het aspergeseizoen maar kort duurt, moeten we juist ook dat seizoen omarmen. Voor ons telers is dat een hoogtepunt van een jaar werken met een gewas dat eigenlijk gedurende het hele jaar door aandacht vraagt."

Bereikbaar

Het aspergeseizoen komt dit jaar wat langzamer op gang dan eerdere jaren, omdat het weer langer slecht was.

"Maar", zo beloven Ferry en Ad, "de asperges zijn weer overheerlijk. Als telersvereniging hebben we weer allerlei mooie acties bedacht, om het kopen van onze asperges nog leuker te maken. En de Brabantse Wal Asperge is er voor elk budget. Het is een streekproduct dat we bereikbaar willen houden voor alle inwoners van onze streek. Kortom: de komende maanden worden mooie maanden waarin onze Brabantse Wal Asperge volop in het zonnetje staat!"