Taalcoördinator Monique Swagemakers en BWI-directeur Mark Inja presenteren
Taalcoördinator Monique Swagemakers en BWI-directeur Mark Inja presenteren Foto: Bep Tielemans

In Woensdrecht is het tijd voor taal

Algemeen

HOOGERHEIDE – Dit verhaal gaat over laaggeletterheit. Zag je de fout? Dan zit het met jouw taalvaardigheid wel goed, maar niet iedereen heeft zoveel mazzel. Tussen de 11% en 16% van de inwoners van de Gemeente Woensdrecht heeft bijvoorbeeld moeite met (voor)lezen, formulieren invullen, digitaal betalen, werken met de computer of informatie over gezondheid begrijpen. Met het nieuwe To-Taalhuis wil de Gemeente Woensdrecht die mensen helpen taalvaardiger te worden, op zoveel mogelijk manieren. Ook organisaties bewuster maken van de meerwaarde van het gebruik van heldere taal wordt een speerpunt.

Taal komt overal terug. In de Gemeente Woensdrecht kampen rond de 3000 inwoners met een zekere mate van laaggeletterdheid. Wie denkt dat het daarbij voornamelijk om statushouders en allochtonen gaat heeft het mis: 65% van de laaggeletterden is in Nederland geboren en getogen, en van hen heeft 57% een baan. Mensen hebben vaak het gevoel de enige te zijn of schamen zich ervoor, terwijl wel 2,5 miljoen Nederlanders moeite hebben met taal.

De cijfers van Woensdrecht zijn in alle opzichten hoger dan in veel andere gemeentes, dus het wordt tijd om dat aan te pakken. Daarom start de BWI zoals in ruim 200 andere gemeentes, met hulp van de landelijke Stichting Lezen & Schrijven, het To-Taalhuis. Een project dat rechtstreeks voortvloeide uit het armoedepact van de gemeente Woensdrecht. "Het To-Taalhuis is een coördinatiepunt waar alle kennis en expertise op het gebied van taal en taalachterstand samenkomt. Wij kunnen helpen om die achterstand te verkleinen en doorverwijzen naar de juiste taalaanbieders," zegt BWI-directeur Mark Inja.

"Het To-Taalhuis is er vooral om de kennis en ervaring van instanties op taalgebied te bundelen. Zo kan iedereen die beter wil leren lezen, schrijven iets vinden wat bij zijn of haar taalvraag past", legt taalcoördinator Monique Swagemakers uit. "Dat kan bijvoorbeeld met hulp van onze taalvrijwilligers, waardoor de stap naar zelf beter lezen en later schrijven kleiner wordt. Het kan ook door het deelnemen aan een computercursus of scholing, want het To-taalhuis is er ook voor wie beter met de computer wil leren omgaan, of bij problemen met rekenen. De mogelijkheden zijn heel divers. 

Signalering is ook een belangrijke functie van allerlei organisaties: omdat het Taalhuis gevestigd is in het gebouw van de BWI, waar onder andere ook maatschappelijk werk, het voorzieningenteam, ouderen- en jongerenwerk en WijZijn Traverse en MEE! kantoor houden, gaat dat snel en makkelijk. Daarnaast wordt onder andere samengewerkt met de bibliotheek, de kerken, dorpsplatforms en cliëntondersteuners. Het belangrijkste is dat mensen zich bij het Taalhuis welkom en thuis voelen, zodat ze kunnen ontdekken hoe leuk taal is en hoe goed het is om er beter in te worden.

Want met taalvaardigheid kom je verder in het leven. Dat dat niet belerend bedoeld is bewijst Monique Swagemakers snel als ze vertelt: "Er was iemand die een medicijn kreeg voor "oraal gebruik" en dat in z'n oor stopte. De verwarring is heel logisch, maar het is natuurlijk heel jammer als iemand zijn medicatie niet juist kan lezen en begrijpen. Er is ook een verhaal van iemand die beter leerde lezen en daarna zestig kilo afviel omdat hij eindelijk kon lezen wat hij at, en daar voordeel uit wist te halen. Over het algemeen geldt dat een betere beheersing van taal zorgt dat je beter mee kunt doen in de talige maatschappij, en dat geeft je meer zelfvertrouwen, met alle voordelen van dien."

Eerder deze week was er een drukbezochte brainstormsessie met alle betrokken partijen. Aan de hand daarvan gaan we de precieze invulling van het Taalhuis in de komende maanden vormgeven, met de opening op 8 mei. Maar ook daarna zal het Taalhuis zich blijven ontwikkelen. "Een concrete doelstelling voor het Taalhuis is lastig te bepalen, maar met zoveel betrokkenen en zoveel inzet willen we iedereen met een taalvraag zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn", zegt Swagemakers, "het begin is gemaakt". Vanaf 8 mei kunnen inwoners op donderdagochtend tussen 10.00 en 11.30 het To-Taalhuis aan de Kromstraat 4 in Hoogerheide binnenlopen. Voor 8 mei kan contact opgenomen worden met Monique Swagemakers: m.swagemakers@bwiwoensdrecht.nl of 0636 03 08 52.