Ko en Adri van Stel-Adriaansen vieren hun 60-jarig huwelijk.
Ko en Adri van Stel-Adriaansen vieren hun 60-jarig huwelijk. Foto: Bep Tielemans

Diamanten paar: 'Ze bakken overal brood'

Algemeen

HOOGERHEIDE – Zes decennia lief en leed. Wanneer je ervoor staat: een eindeloze horizon, achter de rug: voorbij gevlogen. Ko (83) en Adri (81) van Stel-Adriaanse kunnen het beamen. Het echtpaar uit Hoogerheide vierde dinsdag jongstleden haar diamanten bruiloft. Een mijlpaal in een lang, mooi en nog steeds uitdagend leven.

Op 16 januari 1958 bekroonden Ko van Stel en Adri Adriaanse hun liefde met een huwelijk in hun woonplaats Wemeldinge. Naar verluidt had de jongeman reeds net na de oorlog al zijn oog op de oudste dochter van de uit Zuid-Holland teruggekeerde smid Adriaanse laten vallen. De interesse was wederzijds en een lange verkeringstijd volgde. Het jonge paar trouwde 'van huis uit' en vestigde zich met trots in een koophuis aan de rand van het dorp. "En wat we een jaar later met twee duizend gulden verlies moesten verkopen! Vanwege het werk van mijn man als chauffeur op Vliegbasis Woensdrecht waren we genoodzaakt te verhuizen", blikt Adri van Stel terug.

Het jonge paar vond tien jaar lang domicilie in Rilland-Bath, ondertussen werden een dochter en zoon geboren. Bijna vijftig jaar terug pakte het inmiddels gezin Van Stel opnieuw haar biezen en verruilde de Zeeuwse klei voor de zandgronden. "Na drie adressen te Rilland kwamen we in Hoogerheide terecht. Ko zag het in eerste instantie niet zo zitten. Ik had zo iets van 'ze bakken overal brood' en besloot het een kans te geven. Vervolgens woonden we met veel plezier bijna veertig jaar op de Huijbergseweg tegenover het klooster en nu alweer tien jaar hier."

In hun Brabantse periode ontpopten Ko en Adri van Stel zich tot echte verenigingsmensen. Ko (Jac voor Brabantse intimi) speelde zomeravondvoetbal, biljartte, trok veelvuldig op de racefiets eropuit en is tot op heden een zeer verdienstelijk postduivenliefhebber. Adri is koninklijk onderscheiden erelid van de EHBO, doet aan volksdansen, handwerken, vrouwenbond, leest, fietst, wandelt en zwemt nog steeds. Het geheim van een goed huwelijk? "Beetje geven en nemen. Soms het ene denken en het andere doen! Verder geluk hebben dat je lichamelijk en geestelijk gezond blijft. Dus veel bewegen en daarnaast voor Ko de kruiswoordpuzzel en mij de Sudoku iedere ochtend in de krant", besluit Adri van Stel. Het paar vierde in bijzijn van kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden een gepast feestje te Non Plus Ultra in Woensdrecht.