Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Dennis van Loenhout

Vader-dochter team gaat voor zetel

PUTTE – Met nummer zestien en nummer elf op de AZB-kieslijst maakt de derde generatie van de Putse familie De Waal - geen familie van Hans - een indrukwekkende entree in de lokale politiek. De 20-jarige Laura wil in de toekomst graag wethouder worden, haar vader Paul gaat campagne voeren. Samen willen vader en dochter wat betekenen voor de maatschappij, voor ondernemers en voor Putte.

"Bij mij kriebelt de politieke ambitie al 25 jaar", zegt Paul de Waal (54). Zijn vader was ooit wethouder in wat toen nog de gemeente Putte was. Van zijn vader en de Putse politieke iconen Frans Schouteten en Adri Gelten leerde Paul het politieke reilen en zeilen kennen. Toen hij enkele jaren terug voor de keuze stond om voorzitter te worden van de Putse ondernemersvereniging of de politiek in te gaan koos hij zonder aarzeling voor dat laatste.

Asielzoekerscentrum
Toen er sprake was van een AZC dat naar Putte zou komen sprong Paul op de bres. Hij legde contact met de Joodse gemeenschap en bracht zo een brede dialoog op gang, die er uiteindelijk toe leidde dat Putte geen AZC kreeg. "Asielzoekers hebben hulp nodig, dat bestreed ik niet, maar ik vond wel dat we ons moesten afvragen of een plek recht tegenover een Joodse begraafplaats de juiste locatie is voor een AZC. Wat mij in actie deed komen was het feit dat veel mensen klaagden, maar dat niemand iets deed."

Boeiend
Dat haar vader wél beweging in de zaak kreeg maakte diepe in druk bij Laura, die inmiddels 20 jaar oud is. "Dat mijn vader iets dééd en iets teweeg bracht vond ik heel goed. Bij de publieke zittingen zaten veel mensen op de tribune met spandoeken, die allerlei lelijke dingen roepen. Maar daar heb je toch niks aan? Ook onder mijn vrienden merk ik goed dat jongeren niet echt bezig zijn met politiek. Er wordt wel geklaagd over dingen die niet goed gaan, maar niemand doet iets. Da's niet alleen desinteresse, het is ook onwetendheid over wat je kunt doen en hoe je het kunt doen. Ik wil zo niet zijn, ik wil wat doen. En door mijn vader, en eerder door Adri en Frans, heb ik gezien dat het ook echt kan. Politiek is boeiend, dat wil ik duidelijk maken!"

Bikkelen
Haar opleiding juridische dienstverlening vergrootte Laura's interesse in politiek alleen maar. Haar vader had zich toen al aangesloten bij ABZ, Laura volgde korte tijd later zijn voorbeeld. Voor vader en dochter De Waal lag de keuze voor ABZ voor de hand. "Bij ABZ wordt er naar je geluisterd, als jij de partij kunt overtuigen van je standpunt wordt er echt wat met je mening gedaan", zegt Paul, "en ook Laura is enorm goed opgevangen in de partij. Ze is de jongste, maar ze doet voor niemand onder. Zij wordt ook gehoord, net als ieder ander." Samen willen vader en dochter De Waal zich hard maken voor de kern Putte. "Veel voorzieningen worden geconcentreerd in Hoogerheide. Daardoor zijn er in Putte, maar ook in de andere kleinere kernen veel problemen, vooral voor ondernemers. Het is als ondernemer bikkelen om je hoofd boven water te houden. Ik denk dat er in goed overleg met de gemeente nog veel meer uit te halen is dan nu gebeurt", zegt Paul.

Voorzieningen
Ook voor Laura is Putte een belangrijk zorgpunt. "Het goede is dat ABZ ervoor staat om voor elke kern de voorzieningen te behouden. Bijvoorbeeld de Putse zorgcoöperatie is in dat verband een prachtig idee", zegt Laura, "ik vind dat elke kern de nodige voorzieningen moet behouden. Het idee dat mijn oma naar Hoogerheide zou moeten voor een potje bingo doet mij echt pijn."

Zetel
Laura en Paul de Waal zijn van plan om de komende jaren in gesprek te blijven met hun dorpsgenoten en de rest van de gemeente Woensdrecht. En hoewel hun plek op de kieslijst het niet voor de hand liggend maakt, mikken ze op een zetel. "Misschien passen we samen op één stoel?", grappen ze. "In onze partij kun je je mening geven en zijn de raadsleden ook jouw stem, ook als je niet verkozen wordt", zegt Laura, "maar ik hoop stiekem op een zetel. Als je kijkt naar de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden is het niet onmogelijk." Paul is stellig: "We gaan campagne voeren. Ik heb goed gekeken naar het karretje van Adri Gelten. Dat van ons wordt vier keer zo groot, en Adri mag erbij!"

Meer berichten