Het winnende team van de TU Delft met bovenaan in het midden Kelly Hamers uit Halsteren.
Het winnende team van de TU Delft met bovenaan in het midden Kelly Hamers uit Halsteren.

Halsterse met TU Delft in de prijzen in Amerika

Algemeen

HALSTEREN - Studenten van de TU Delft hebben de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston gewonnen. Het team presenteerde afgelopen week hun idee voor een methode die snel en ter plekke antibioticaresistentie in bacteriën bij melkvee kan aantonen. Zo kan de boer de behandeling, in het geval van een resistente bacterie, mogelijk aanpassen en onnodig antibioticagebruik verminderen. Kelly Hamers uit Halsteren,, die naast haar studie werkzaam is bij PLUS Halsteren, maakt deel uit van het Nederlandse team dat de overwinning in Amerika in de wacht sleepte.

De studenten hebben hun idee toegespitst gebruik in de melkvee-industrie en een veel voorkomende ziekte bij koeien namelijk mastitis (uierontsteking). De methode gebruikt een eiwit, Cas13a, dat deel uitmaakt van de CRISPR-Cas-familie. Het Cas13a-eiwit is zo te programmeren dat het op zoek gaat naar genen waarvan bekend is dat ze specifiek in antibioticaresistente bacteriën zitten. Maar anders dan de andere Cas-eiwitten gaat het Cas13a-eiwit vervolgens ook ál het andere RNA in een cel te lijf als dit eiwit eenmaal is geactiveerd. Het Delftse iGEM-team heeft een testmethode ontwikkeld om die enorme RNA afbraak zichtbaar te maken. "Bij detectie wordt het troebele sample helder en dit is voor het blote oog goed zichtbaar", legt Fiona Murphy uit.

De studenten hebben ook nagedacht over gebruiksvriendelijkheid en samengewerkt met stakeholders in het veld. "Om meer impact te maken met onze methode zou de boer antibioticaresistentie moeten kunnen detecteren in het veld zonder moeilijke lab benodigdheden", aldus woordvoerster van het team Kimberly Barentsen.

"We hebben ons laten inspireren door een opmerkelijke minuscuul diertje, het beerdiertje", vertelt studente Amária Vledder. Beerdiertjes worden beschouwd als de meest veerkrachtige dieren op aarde. Ze kunnen overleven in extreme omstandigheden door te verschrompelen. Wanneer de beerdiertjes terug in contact komen met water, zijn ze enkele uren later weer actief. De studenten hebben uitgezocht of ze beerdiertje specifieke eiwitten kunnen gebruiken om de Cas-eiwitten in te drogen zonder dat ze hun activiteit kwijt raken.

Product

Ook al hebben de studenten in het lab bewezen dat hun methode werkt, een product op de markt is er nog niet. "Het is een proof of concept dus er moet nog veel geoptimaliseerd worden, maar we hopen natuurlijk wel dat bedrijven aan het werk gaan met onze ideeën en dat een concrete toepassing snel komt", zegt Aafke van Aalst. De detectiemethode kan breed ingezet worden om resistentie aan te tonen en antibiotica behandelingsstrategieën efficiënter te maken.

Meer awards naast Grand Prize

Nog nooit heeft een team zoveel prijzen mee naar huis mogen nemen. Naast Grand Prize Winner heeft het team ook de volgende prijzen gewonnen: Best in: Part Collection, Innovation in Measurement, Supporting Entrepeneurship, Education and Public Engagement, New Application Project (Track Winner), Integrated Human Practices, New Composite Part en voor Best Presentation.

Kelly Hamers uit Halsteren presenteert het winnende idee in het Amerikaanse Boston.
Het winnende team van de TU Delft met bovenaan in het midden Kelly Hamers uit Halsteren.