Het aanbrengen van de vlag op het hooogste punt van de Pompejustoren op Fort de Roovere.
Het aanbrengen van de vlag op het hooogste punt van de Pompejustoren op Fort de Roovere.

Hoogste Punt Pompejus

Algemeen

HALSTEREN - Fier wappert de vlag van de West-Brabantse Waterlinie op de top van de Pompejus toren bij Fort de Roovere. Dinsdagochtend werd het hoogste punt van de uitkijktoren in aanbouw bereikt.

Te midden van twee gigantische kranen werd op 25 meter hoogtede vlag door werklieden aangebracht. Dit tot grote vreugde van Stichting Pompejus, die het idee dat twaalf jaar geleden ontstond bij de Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie, aan het uitwerken is.

Destijds is onder oud-burgemeester mevrouw Ans van den Berg het initiatief ontstaan een uitkijktoren te realiseren op het voormalige fort in Halsteren. Samen met de inmiddels wereldberoemde Mozesbrug moet 'onze toren' straks een uniek koppel van hedendaagse iconen gaan vormen in de gemeente Bergen op Zoom. Door middel van crowd funding wordt de bouw mogelijk gemaakt, al is er nog wel een flinke financiële impuls nodig. Van de benodigde twee ton staat de teller nu op 80.000 euro.

Kortom: voor de Stichting Pompejus is het een uitdaging om de multifunctionele uitkijktoren te realiseren én daarna 'draaiend' te houden. Peter Oosterwaal, penningmeester van de stichting licht toe: "De Pompejus is niet alleen voor bezichtiging van de omgeving maar zal meer functies krijgen. Er komt een informatiecentrum voor het fort en de toren. Dit is voorlopig nog gevestigd in de Schaft. Dit gebouw dient als keet voor de bouwers en punt waar bezoekers terechtkunnen voor een kopje koffie, een hapje en consumptie. De Schaft wordt tevens gebruikt als vergaderruimte. Voorlopig zal deze voorziening als informatiepunt blijven functioneren."

Het beheer en exploitatie van de toren en het fort zal door Stichting Pompejus in goede banen geleid worden. "Het is de bedoeling dat in de toren diverse activiteiten op onder andere cultureel gebied gaan plaatsvinden. Zo kunnen er exposities en openluchtvoorstellingen gehouden worden. Ook op en rond het fort zullen evenementen georganiseerd worden, zoals dat nu regelmatig gebeurt. Het systeem is een sluitende begroting krijgen en de exploitatie financieel rond krijgen", aldus de penningmeester. De stichting zal ook zorgdragen voor het dagelijks onderhoud, terwijl de gemeente Bergen op Zoom het groot onderhoud voor rekening neemt.

Op 14 december aanstaande hoopt Stichting Pompejus de toren over te dragen en is deze gereed voor gebruik. De feestelijke overdracht voor het grote publiek is gepland voor maart 2018. Dit belooft een spectaculaire opening te worden.

Het mag duidelijk zijn, dat nog de nodige 'planken voor de toren' verkocht moeten worden om het project fianacieel te doen slagen. Vanaf €50,- kan eenieder een persoonlijke boodschap laten graveren in een eigen Pompejusplank. Het is ook de bedoeling dat bedrijven benaderd gaan worden die 'een grotere plank' willen bijdragen. Alle informatie is te vinden op: www.pompejus.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding