Sjoerd van Loon is de nieuwe directeur van basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat.
Sjoerd van Loon is de nieuwe directeur van basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat.

Sjoerd van Loon directeur De Wegwijzer

Algemeen

LEPELSTRAAT – Sjoerd van Loon (49) is de nieuwe directeur van Basisschool De Wegwijzer in Lepelstraat. Hij is al 25 jaar actief in het onderwijs, waarvan een groot aantal jaren in het buitenland. Hij is echter met zijn gezin teruggekeerd naar Nederland in verband met de opleiding van zijn twee zoons. De jongste (9) gaat naar De Toermalijn en de oudste (11) start op het Roncalli. Zelf zocht hij een nieuwe baan in het onderwijs en klopte aan bij de Lowys Porquin Stichting.

Zijn functie bestaat nu uit 3 dagen in de week als directeur van De Wegwijzer en twee dagen als leerkracht onder de vlag van LPS op een van de vele LPS scholen.

"Ik heb zelf op de Hadrianusschool in Halsteren gezeten, bij meester Verbraak. Na het voortgezet onderwijs ben ik naar de Pabo in Middelburg gegaan en verhuisde na mijn examen naar Almere. Ik heb jaren lesgegeven in het buitenland. Mijn werk bracht mij naar Aruba, Mozambique, Singapore en Luxemburg. Nu ben ik weer terug in mijn West-Brabant en geboorteplaats en blij met mijn baan bij de Lowys Porquin Stichting. Natuurlijk ambieer je na zoveel jaar onderwijs een leidinggevende taak als directeur en deze functie is dan ook een mooie stap", aldus Sjoerd van Loon. Sjoerd volgt Hans Verbiest op als directeur van de Lepelstraatse basisschool.

Sjoerd is zeer te spreken over de kleine school in Lepelstraat. "Het is een school die met een stevige poot midden in de dorpsgemeenschap staat, maar wel met de blik naar voren gericht. Op deze school trof ik een team aan dat hard werkt aan een nieuwe visie en vooruitstrevend is als het gaat om het ontwikkelen van een nieuwe aanpak. Zij staan en gaan voor goed onderwijs voor de kinderen van dit dorp", legt hij uit. Hij ziet Lepelstraat als een dorp met een geheel eigen karakter. "Dat was jaren geleden zo en is niet veranderd. Lepelstraat heeft een actief verenigingsleven, dat zie je aan de carnavalsbeleving, de harmonie, het sociaal cultureel werk en de sportverenigingen. De parochie is actief voor jong en oud. Als school zijn we daar nauw bij betrokken."

Brede school

Nieuw is vooral ook de ontwikkeling naar een brede school. Sjoerd daarover: "Onder het dak van de Wegwijzer vinden we de peuterspeelzaal, de kinderopvang, de basisschool in combinatieklassen en de bibliotheek. Ook het kinderkoor repeteert er wekelijks. De school is gewoon niet weg te denken uit het dorp en is onderdeel van een breed sociaal netwerk. Kinderen krijgen op die manier veel mee. Onze 80 leerlingen groeien in dit dorp op van dorpskind tot wereldburger." Sjoerd ziet dan ook veel voordelen in een kleinschalige school." Je kunt hier niet onopgemerkt opgaan in de massa. De leerkrachten hebben tijd voor alle (zorg)kinderen. Met de aanpak in projecten als Kansrijke Combinatieklassen en De Vreedzame school ligt er een uitdagende en veilige basis voor alle leerlingen", aldus Sjoerd. "Het jonge kind leert van het oudere en de oudere kinderen ervaren het mentorschap. Ook liggen er kansen in het klas doorbrekend werken."

Bijzonder

"Heel bijzonder is de onderlinge band. Een mooi voorbeeld daarvan is het huwelijk van juf Cynthia, waar heel de school getuige van was bij het gemeentehuis in Steenbergen en waarbij de ouders voor het vervoer en de begeleiding zorgden. Dat was een bijzondere beleving die de kinderen niet licht zullen vergeten", aldus Sjoerd van Loon.