Afbeelding

Zuidwesthoek College maakt maquette

Algemeen

OSSENDRECHT - In het kader van het 40-jarig bestaan van Heemkundekring Het Zuidkwartier is er in samenwerking met het Zuidwesthoek College een bijzonder project opgezet. De leerlingen van het KunstCollege zijn aan de slag gegaan met de steenfabrieken, waarvan er in de Zuidwesthoek vijf gestaan hebben.

Zij kregen daarbij volop informatie aangereikt door de serie die Jac van de Bussche schreef in de kroniek van de Heemkundekring De Tijding. Bert Janssens, vice voorzitter van de heemkundekring, leidde het project in met een lezing op het Zuidwesthoek College en heeft vol trots de maquette van steenfabriek de Vijver in ontvangst genomen.

De leerlingen van het Zuidwesthoek college hebben tijdens het buitenschoolse Kunstcollege de steenfabriek in Wouwse Plantage bezocht en de locatie in Hoogerheide. Ze hebben foto's gemaakt en geschilderd vanuit hun eigen beleving. De maquette is de afronding van het project. "Als Heemkundekring vinden we het enorm belangrijk om jongeren te betrekken bij het eigen heem. Dat doen we voor diverse leeftijden en op verschillende manieren. Dit project betrof de eerste klassen van het Zuidwesthoek College en met name de leerlingen die gekozen hebben voor het KunstCollege onder leiding van Linda van Raak", vertelt Bert Janssens.

Namens de leerlingen was Kuba Brzezinski aanwezig, meteen ook de meest enthousiaste deelnemer aan dit project. Hij overhandigde de maquette aan de leden van de Heemkundekring en gaf een toelichting over de wijze waarop die tot stand gekomen is. Kuba was ook erg te spreken over de aanpak. "Ik vond de informatie erg interessant en het ging nog meer leven tijdens de excursies die we gemaakt hebben. Het nemen van de foto's was erg leuk. In totaal zijn er 6000 foto's gemaakt, waarvan de mooiste een plekje binnen de school zullen krijgen. Ook het realiseren van de maquette was een leuke opdracht."

Linda van Raak vertelt over het KunstCollege: "Het is nu het derde jaar dat we dit college hebben. Volgend jaar gaan we dat binnen de schooluren doen en niet meer na de lessen. Dat maakt het wat minder vrijblijvend. Met het KunstCollege dagen we die leerlingen uit die creatief zijn in vormgeving en daar sluit een stukje cultuurhistorie goed op aan. Door ons te richten op de eigen omgeving van de leerlingen, bieden we hen de kans om als toerist om zich heen te kijken. De maquette staat nu bij de expositie in het Heemhuis, daarmee hebben de leerlingen een stukje geschiedenis vastgelegd en zijn ze een ervaring rijker."