Afbeelding

Bijstandsgerechtigde mag gift van 1200 euro

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Als voorzet op landelijke wetgeving beslissen de gemeentes op de Brabantse Wal dat bijstandsgerechtigden giften tot 1200 euro per jaar mogen ontvangen, zonder gevolgen voor de uitkering. De nieuwe regeling ging in op 1 januari.

Vorig jaar ontstond ophef nadat de gemeente Wijdemeren bijstand terugvorderde van een vrouw die gedurende langere tijd boodschappen kreeg van haar moeder, en dit niet bij de gemeente had gemeld. Wethouder Lars van der Beek zegt het belangrijk te vinden om zulke excessen te voorkomen en denkt dat deze nieuwe regel daarbij helpt. 

“Er is behoefte aan duidelijkheid over giften en bijstand”, zegt hij, “mensen die in de bijstand zitten kunnen vaak door omstandigheden zelf niet voorzien in de kosten van het levensonderhoud. Soms krijgen ze hulp van mensen of instanties uit hun omgeving en dat is prima. Het kan niet zo zijn dat ze daardoor onverwacht gekort worden op hun uitkering, maar ook niet dat ze zoveel te besteden hebben dat ze onnodig aanspraak maken op de bijstandsregeling. De bijstand is en blijft een vangnet, daar willen we op een menselijke manier mee omgaan.”

Er wordt gewerkt aan landelijke wetgeving, maar de Brabantse Wal-gemeenten sorteren daar nu op voor met eigen regels. Ze hanteren, net als veel andere gemeenten, een grens van 1200 euro per jaar, een grens die waarschijnlijk ook in de landelijke wetgeving wordt opgenomen. De nieuwe regels geven duidelijkheid, maar zijn geen keurslijf, benadrukt Van der Beek: “Hulp van de Voedselbank, het Noodfonds en charitatieve instellingen valt buiten de regeling en in uitzonderlijke situaties blijft maatwerk mogelijk.”