Cees Meijer neemt afscheid.
Cees Meijer neemt afscheid.

Directeur Cultuurbedrijf neemt afscheid

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Directeur Cees Meijer van het Cultuurbedrijf stopt op 1 oktober na 45 jaar met zijn werkzaamheden voor de gemeente Bergen op Zoom. Met trots kijkt hij terug op de vele mooie momenten die hij dankzij en met zijn collega’s en de hulp van vele vrijwilligers mocht beleven gedurende al die jaren. 

Meijer kan nog steeds genieten van de eerste klanken die een nieuwe cursist laat horen, de eerste pasjes van een toekomstige danser of een mooie beeldende uiting. Meijer: “Uiteindelijk begint voor velen daar de passie die invulling geeft aan een verder leven. Zelf leerde ik als kind cello en elektronisch orgel spelen. De liefde voor die instrumenten zorgde ervoor dat ik koos voor een carrière als muziekdocent en zo jarenlang op vele scholen lesgaf.“

De laatste 20 jaar gaf hij leiding aan het Centrum voor de Kunsten (CKB), vervolgens als artistiek directeur aan het gefuseerde CKB De Maagd en de laatste 7 jaar is daar het Markiezenhof nog bijgekomen. 

Het Cultuurbedrijf ontstond vanuit de samensmelting van het CKB, Theater de Maagd en museum het Markiezenhof. De synergie die hieruit ontstond leidde tot structurele dienstverlening aan het reguliere onderwijs, prachtige exposities (o.a. met het Rijksmuseum) en podiumervaring van lokale talenten met professionele artiesten.

De Corona-pandemie met haar vervelende consequenties voor het culturele veld en dus ook voor de activiteiten van het Cultuurbedrijf is een nare tijd. Cees Meijer: “De passie waarmee de medewerkers van het Cultuurbedrijf hun werk uitvoeren kwam haast volledig tot stilstand en het doet zeer om dat te moeten zien. Ook de bijkomende bezuinigingen op met name cultuur dragen niet bij tot erg veel feestvreugde. Gelukkig kiest de gemeente – weliswaar anders georganiseerd – voor behoud van kunst en cultuur in onze gemeente. Tegelijk zoeken collega’s tijdens de pandemie met elkaar steeds naar alternatieve manieren om hun vak te kunnen uitoefenen en blijkt hun enorme veerkracht. Het doet goed om dat te constateren en geeft aan hoe de medewerkers een hecht team zijn.”

Dat te moeten loslaten, voelt lastig voor Meijer, maar ergens moet je ook een streep zetten onder zaken en tijd maken voor nieuwe dingen. Wat dat gaat worden is nog niet helemaal duidelijk, maar eerst gaat alle aandacht naar het gezin. “Mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen hebben altijd gefaciliteerd dat ik mijn aandacht volledig kon richten op mijn werk, wat er voor zorgde dat ook haast alle avonden en weekenden opgingen aan al die mooie culturele activiteiten. Zij verdienen daarvoor alle lof en gaat mijn aandacht op de allereerste plaats naar hen. Wat daarna op mijn pad komt, is nog onzeker, maar een cultuur tintje ligt voor de hand.”