Afbeelding

Dicteren vanuit middencirkel

Algemeen

OSSENDRECHT – Het aanwijzen van een Man of the Match is geen sinecure. Gaan we voor de keeper die in extremis redt, de spits die een hattrick scoort of toch de verdediger of middenvelder die op zijn positie als heer en meester speelde? Voor de doorstart van het seizoen en Gentlemen Derby 2023-2024 was men het unaniem eens. Spelers, technische staf alsmede wederzijdse supportersscharen kozen na ODIO-Grenswachters slechts voor één hoofdrolspeler, scheidsrechter Albert Bruggeman!

In de voorbije twee maanden rust werd gastheer ODIO door trainer Erwin van Schilt geïnformeerd over diens voorgenomen besluit om de club in de zomer te verlaten. Veder nam de vereniging medio januari afscheid van haar nog langstlevende lid Harry de Wit. De Wit was sinds juli 1951 aan de club verbonden. Hij was een verdienstelijk voetballer in alle seniorenteams, vooral bekend om zijn soms bikkelhard maar fair spel. Een echte ‘teamplayer’, met name in de derde helft. Na zijn voetbalcarrière maakte hij zich verdienstelijk in de oud-papier en natuurlijk op donderdagavond met zijn oude voetbalmakkers aan de kaarttafel. Harry de Wit werd 90 jaar.

ODIO-Grenswachters kwam voor beide teams eigenlijk te vroeg. Een verzoek tot uitstel van de derby werd door de KNVB niet gehonoreerd en derhalve gingen de rivalen op de pre-carnavalszondag de strijd met elkaar aan. Grenswachters-coach Peter van Oirschot kon tegen de verwachting in toch een beroep op Ronald Clarijs doen, daarnaast voorzag hij een basisplaats voor nieuwe aanwinst Ibrahim Ayamga. De Puttenaren speelden van acquit fris van de lever. Met verzorgd combinatiespel drong het ODIO direct ver in de verdediging. De thuisploeg had moeite onder de druk uit te komen. Balverlies werd door Eriko van de Weghe resoluut met een geplaatst afstandsschot in de kruising afgestraft. De snelle voorsprong gaf Grenswachters vleugels en voor dat ODIO het goed en wel in de gaten had maakte Gijs van Landeghem in de twaalfde minuut oog in oog met goalie Goort Gelten geen fout, 0-2. En dezelfde Van Landeghem had vervolgens pech toen de paal een vergroting van de voorsprong in de weg stond.

ODIO kwam pas in de twintigste minuut tot een wapenfeit. De Grenswachters-verdediging verslikte zich en bood Damian Elenbaas een niet te missen kans. Gedecideerd schoot hij de aansluitingstreffer tegen de touwen. Ondertussen eiste ook scheidsrechter van dienst Bruggeman een steeds nadrukkelijkere rol voor zich op. De ietwat corpulente leidsman dicteerde de wedstrijd vanuit de middencirkel en strooide her en der met gele en later zelfs rode kaarten. Vanaf zijn centrale positie op het veld promoveerde hij perfecte sliding op de achterlijn tot strafschop. Routinier Mitchell Elenbaas ontfermde zich over de buitenkans en de ruststand van 2-2 stond op het scorebord.

Na rust ontpopte ODIO zich op basis van strijd tot bovenliggende partij en kreeg met riante mogelijkheden voor Mitchell Elenbaas, Luc Melsen en Dante Verhaegen zelfs zicht op meer. Keeper Joram Adriaanse hield Grenswachters echter overeind. De derby gaat als waar voetbalgevecht de boeken in, voorzien van een uitslag waar iedereen mee kan leven.