Mijn Wereldkeuken.
Mijn Wereldkeuken. Foto: Jolanda Hugens Kommers

Eten als feest van diversiteit

Algemeen

OSSENDRECHT - Vrijdagavond kwamen bezoekers samen bij ‘Mijn Wereldkeuken’ in het ZuidWestHoek college. Een avond waar culturen, leeftijden en geloven elkaar vonden door eten. Meer dan 160 gasten proefden gerechten van over de hele wereld. “Een feest van diversiteit”, zegt oprichter Svetlana Hendriks.

Auto’s blijven aanschuiven aan de Onze Lieve Vrouwe ter Duinenlaan. Svetlana, ogenschijnlijk kalm en in controle, flaneert tussen de aankomsten. “Mijn Wereldkeuken, gestart in 2017 als burgerinitiatief in Woensdrecht, heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Bergen op Zoom en nu Roosendaal. Onze missie? Culturen verbinden door koken”, deelt ze mee.

Dit jaar krijgt ‘Mijn Wereldkeuken’ weer steun van de Lions Club en een warm onthaal van het ZuidWestHoek College. Het evenement streeft ernaar meer aandacht te genereren en fondsen te werven voor toekomstige projecten. Bezoekers dragen bij door QR-codes te scannen en te doneren. “Elke donatie, elk drankje, helpt ons richting onafhankelijkheid. We zijn dankbaar voor de subsidies, maar dromen ervan op eigen benen te staan”, zegt Svetlana. 

Binnen, in de schoolkeuken waar doorgaans groepen samen koken, zijn vandaag dertig vrijwilligers in de weer. Ze bestaan uit leden van de Lions Club, keukenhulpen en koks. “Het mooie is dat onze vrijwilligers Nederlanders zijn, terwijl de koks van vanavond uit verschillende landen komen”, verduidelijkt Svetlana. Johan Melissen, Schoolleiding, voegt toe: “De samenwerking en het plezier dat ze beleven is inspirerend.” 

Smaken uit Turkije, Syrië, Eritrea, Brazilië, en een speciale ‘Slavische keuken’ tafel trokken de aandacht. Hier deelden twee Russische en een Oekraïense dame hun culinaire erfgoed. “Een prachtig voorbeeld van vriendschap over grenzen heen”, zegt een trotse Svetlana, zelf afkomstig uit Wit-Rusland. “Als het aan mij ligt, organiseren we volgend jaar zeker weer een editie”, bevestigt Svetlana vol vertrouwen.

Verschillende culturen die samen koken voor de avond.
Heerlijke gerechten worden er gemaakt bij de Zuidwesthoekcollege in Ossendrecht.
van links naar rechts: Johan Melissen, Svetlana Hendriks, wethouder Lars van der Beek.
Mijn Wereldkeuken.
Afbeelding
Mensen van verschillende culturen met gerechten op de avond van Mijn Wereldkeuken.
Afbeelding