Koken met Mijn Wereldkeuken.
Koken met Mijn Wereldkeuken. Foto: Starworks Studio

Smullen bij Mijn Wereldkeuken

Algemeen

OSSENDRECHT - Mijn Wereldkeuken organiseerde maandagavond een multiculturele proeverij in de aula van het ZuidWestHoek College. Binnen twee dagen na de aankondiging van dit event was het stik uitverkocht, maar liefst 150 tickets à €12,50 waren hiervoor verkocht. 

Mijn Wereldkeuken 

Svetlana Hendriks, oprichtster van Mijn Wereldkeuken, is alweer zes jaar bezig met haar project. Hierbij gaat ze elke keer met een groep mensen uit verschillende landen koken, elke week andere gerechten uit een land. Dit is steeds weer een succes, het zorgt niet alleen voor lekker eten maar ook verbintenis en vriendschappen ontstaan hierdoor. Het zorgt ook voor een goede integratie tijdens de avonden. Zo geven ze ook een beetje cultuur vanuit hun moederland aan anderen mee. Ze voelen zich dan meer welkom in een nieuwe samenleving en dat zorgt voor meer diversiteit in de maatschappij en stimuleert integratie. Dit project bevond zich onder meer in Hoogerheide, Ossendrecht en Bergen op Zoom. Ook heeft Svetlana zich aangemeld voor een netwerk via Samen in de regio. 

Proeverij 

Al in de middag waren de twaalf koks uit vijf verschillende landen samen met de vrijwilligers al druk in de weer om alles voor te bereiden. Om 17.00 uur werden de puntjes nog op de i gezet en om 18.00 uur kwamen de eerste gasten binnen. Bij binnenkomst kregen ze een drankje aangeboden, dit was gesponsord. Toen de meesten binnen waren hield Arnie van de Ree, teamleider van het ZuidWestHoek College de eerste toespraak. Hij was erg onder de indruk hoe Svetlana de culturen elke keer weer weet te verbinden. Ook wethouder Lars van der Beek was vol lof over Mijn Wereldkeuken en was er namens de Gemeente Woensdrecht trots op dit in de gemeente te hebben. Svetlana zelf heette de gasten ook nog welkom en legde uit hoe de avond in zijn werk ging: “We hebben gerechten uit Syrië, Afghanistan, Somalië, Griekenland en uit de Oekraïne. Het zijn allemaal mensen waar ik in het verleden mee samen heb gewerkt. We beginnen met de voorgerechten en hoofdgerechten. Dus ga genieten van de verschillende smaken.“ 

Na de voor- en hoofdgerechten werden de overgebleven gerechten afgeruimd en kwamen de nagerechten op de tafel. Er waren toetjes te proeven, maar ook koffie en thee uit de diverse landen mochten hier niet ontbreken. Iedereen ging met een goed gevulde maag en een grote glimlach naar huis. 

Svetlana kijkt terug op een prachtige avond: “We bedanken dan ook alle vrijwilligers, koks en bezoekers. Maar ook een dankjewel aan de Lionsclub, Gemeente Woensdrecht en het ZuidWestHoek College. Met de opbrengst van deze avond kan ik weer twee kookgroepen financieren, de opbrengst bedroeg maar liefst 1400 euro.” 

Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken
Mijn Wereldkeuken