De tijdscapsule met het perkament. Jan Michielse, Peter van Zitteren en Luc de Nijs van het bouwbedrijf bekijken het.
De tijdscapsule met het perkament. Jan Michielse, Peter van Zitteren en Luc de Nijs van het bouwbedrijf bekijken het. Foto: Jolanda Hugens Kommers

De tijdcapsule keert terug

Algemeen

HUIJBERGEN - Na een ‘slaap’ van 61 jaar in de muren van het voormalige Huijbergse gemeentehuis, is een verloren gewaande tijdcapsule deze week herontdekt. Een metalen koker, ingemetseld in 1963 achter de eerste steen van het gebouw, kwam weer tevoorschijn, net nu het pand plaatsmaakt voor vernieuwing. 

De onthulling volgde op de sloop van het gemeentehuis, dat sinds 1964 dienst deed. Het toekomstige project omvat een supermarkt met appartementen, een initiatief van bouwbedrijf De Nijs-Soffers. Heemkundekring De Wilhelmiet, alert op het behoud van lokale geschiedenis, tipte de slopers over de verborgen koker, ooit ingemetseld door Janny van Agtmaal, de dochter van burgemeester Antoine van Agtmaal. 

Bij het openen van de koker bleek het perkament binnenin verrassend goed bewaard. De inhoud, al bekend door historische foto’s, omvat een oorkonde met namen van de destijds dienende burgemeester van Agtmaal, wethouders Piet Buermans en Louis Damen, de zeven gemeenteraadsleden en de pastoor Laurentinius de Weert. Dit document, opgesteld door streekarchivaris J.P Rogier, bevat ook een ingenieus “Chrocon”, een raadsel dat het jaartal 1963 onthult via een reeks onderstreepte letters. 

Een Brug Tussen Verleden en Toekomst 

Deze historische vondst, nu weer in het daglicht, wordt veilig gesteld in het archief van De Wilhelmiet. Het toont de zorg van Huijbergen voor haar geschiedenis, zelfs als de gemeente vooruitkijkt naar nieuwe ontwikkelingen. Het teruggevonden document en de eerste steen verzekeren dat, hoewel het landschap verandert, de verhalen en de geschiedenis van Huijbergen levend gehouden worden. Op de eerste steen is gebeiteld ‘AD 1963’. AD staat voor Anno Domini en betekent In Het Jaar van de Heer. Met deze ontdekking herinnert Huijbergen ons aan de waarde van het verleden en de bijdrage ervan aan onze toekomst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding