Afbeelding

Bergen op Zoom in top 50 EW economische toplocaties

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom krijgt van de redactie van EW magazine, naast West-Brabants koploper Breda, een notering in de top 50 gemeenten met “de beste economische prestaties” in Nederland. Bergen op Zoom staat in het lijstje op plaats 36. 

De Lage Meren

“Als je bij de top 50 behoort van gemeenten met een economisch toegevoegde waarde, dan mag je trots zijn als wethouder Economie”, vindt wethouder Dominique Hopmans.

“We werken in Bergen op Zoom met ons team economie aan de relatie met bedrijven. Daarbij ondersteunen we, samen met de regio, de transitie naar de nieuwe economie. Natuurlijk zijn het uiteindelijk de bedrijven zelf die de echte toegevoegde waarde leveren aan de economie. Neem bijvoorbeeld FMI en DKG op Lage Meren. DKG, een van onze grootste werkgevers, presenteert binnenkort de eerste biobased keuken, wat helemaal past bij ons plantbased profiel. Of FMI, leverancier van precisieonderdelen aan ASML, de koploper uit de Metropoolregio Eindhoven. Dit type bedrijven zorgt voor een notering van bedrijventerrein De Lage Meren op nummer 3 in de categorie ‘productie’ ”

Ron van de Berg, CCO bij DKG, over De Lage Meren: “Wij ervaren dit bedrijventerrein en tegelijkertijd Bergen op Zoom in het algemeen als een mooie plek om te ondernemen. Vooral omdat de locatie waar we gevestigd zijn op De Lage Meren zo goed bereikbaar is. De samenwerking met de gemeente speelt voor ons een nog grotere rol. Bepalend zijn daarin het contact met de gemeente, de verenigde bedrijventerreinvereniging en regionale partners.”

Havengebied

Wethouder Hopmans: “Ook de inspanningen rondom ons havengebied werpen hun vruchten af. Zo mochten we recentelijk de nieuwe inlandse containerterminal van BTT openen, waarmee een boost wordt gegeven aan het vervoer over water. Bovendien sluit Bergen op Zoom hiermee stevig aan op de West-Brabant corridor. Daarnaast ontstaan er waardevolle verbindingen tussen het Delta Agrifood Business (DAB) en de Theodorushaven. Naast de plantbased start-ups zien we namelijk de participatie van grote bedrijven als Protix en LambWeston. Laatstgenoemde heeft tal van innovaties ontwikkeld op het DAB en opende vervolgens in 2023 in eigen innovatiecentrum voor de doorontwikkeling van aardappelproducten. Hierdoor krijgt ons havengebied in toenemende mate het karakter van een innovatief economisch district. In 2024 verwachten we de opening van circulair koploper UBQ.”

Anton Godschalk is bij LambWeston director Product applications & Development en nauw betrokken bij ontwikkelingen van het Amerikaanse bedrijf in Europa vanuit Bergen op Zoom. “Samenwerken met de gemeente, Delta Agrifood Business startups en het Lamb Weston Innovatie Centrum creëert een krachtige synergie waarin innovatie, duurzaamheid en ‘plantbased’ agrarisch ondernemerschap samenkomen in voedselproductie. Bergen op Zoom pakt een leidende rol en wij doen graag mee.”