Mirjam Rotenstreich
Mirjam Rotenstreich

Wereldlichtjesdag en presentatie boek

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - In aansluiting op Wereldlichtjesdag heeft auteur Mirjam Rotenstreich, moeder van Tonio, aangegeven een bijdrage te willen leveren in de vorm van een presentatie over haar nieuwe boek ‘Jij ontbreekt aan mij’, dat onlangs is uitgebracht. 

Locatie van de presentatie op zondag 3 december aanstaande is Jac Danst, Buitenvest 96 in Bergen op Zoom, aanvang is 14:00 uur. De presentatie zal de vorm hebben van een interview, door Ad Rooms, en er is op deze middag gelegenheid het boek aan te schaffen. Mirjam Rotenstreich zal het graag ter plaatse voor bezoekers signeren.

Hoe verder?

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar. 

Hoe leeft een moeder verder na het verlies van haar kind? Stukje bij beetje ontdekte Mirjam dat het tóch kan. In de afgelopen jaren schreef Rotenstreich korte teksten die vaak hartverscheurend zijn, soms onverwacht luchtig, en die telkens één aspect behandelen van het leven van een moeder zonder kind. Kerstmis, pakjesavond, tandenpoetsen, films kijken, verdrietliedjes horen, naar de supermarkt gaan – de aanleiding kan futiel lijken, maar met een gebroken hart heb je aan weinig genoeg om van slag te raken. 

Het indrukwekkende bewijs is Jij ontbreekt aan mij: Een liefdevol portret van Tonio, én een alleszeggend antwoord op de vraag hoe het nu met haar gaat. Er zijn woorden voor: dat liet haar man en auteur A.F.Th. van der Heijden zien in Tonio. Een requiemroman (2011) Dit boek werd verfilmd en werd bekroond met diverse literatuurprijzen en filmnominaties. Jij ontbreekt aan mij kan bezien worden als haar kant van de zaak. Een liefdevol portret van Tonio, én een alleszeggend antwoord op de vraag hoe het nu met haar gaat.

Wie bij de presentatie aanwezig wil zijn kan zich aanmelden, echter vol is vol! Aanmelden kan via e-mail: WereldlichtjesdagZWBrabant@gmail.com onder vermelding van Presentatie Mirjam Rotenstreich. De presentatie gebeurt in combinatie met de gedichten “In mijn hart heb jij een Huis’ en ‘Overal waar ik ben zie ik jou’ van Lilian Boudewijn-Slaats, uitgevoerd door kleinkunstenaar Olaf Heijnen en violiste Annejo de Keijzer.