Voor het aansluiten van een lamp draait Jamie zijn hand niet om.
Voor het aansluiten van een lamp draait Jamie zijn hand niet om. Foto: Dennis van Loenhout

Jong grut leert bouwen: “Stukadoren is makkelijk!”

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De bouwplaats van Centrum Gageldonk-West was op 25 mei niet alleen het domein van tientallen deskundige bouwvakkers, maar ook van zo’n 110 middelbare scholieren, die kwamen proeven van een carrière in de bouw. En wat blijkt? “Stukadoren is makkelijk!”

De zogenaamde Bouwkennisdag is een initiatief van bouwbedrijf Lithos, dat de handen ineensloeg met Woningcorporatie Stadlander. Op de bouwplaats van Centrum Gageldonk-West aan de Bergse Kastanjelaan kregen zo’n 110 jongeren van 7 scholen uit de regio de kans om de handen uit de mouwen te steken en te proeven aan het werk van een bouwvakker. 

Klaarstomen

“Ons doel is om jong grut klaar te stomen voor een carrière in de bouw”, zegt Arjen de Vries, sociaal projectleider bij Lithos Bouw. “Zoals bijna alle bouwbedrijven komen ook wij handjes te kort. Bouwen is een mooi vak, dat lang niet meer zo zwaar is als vroeger, maar dat je nog wel de voldoening geeft dat je iets moois kunt maken. We doen dit nu voor de derde keer, en het aantal aanmeldingen stijgt steeds. Vandaag hebben we zo’n 110 leerlingen te gast. Als die zien hoe mooi ons vak is, is de dag geslaagd.”

Talent aan het werk 

Met het enthousiasme van die leerlingen zit het wel goed. Vakkundig zet de 17-jarige Yaser van Curio Entree een vakkundig staaltje stukadoorwerk neer, dat door de vakman die de leerlingen begeleid meteen wordt herkend: “Hier is een talent aan het werk”. Yaser haalt zijn schouders op en zegt: “Dit was leuk om te doen, en eigenlijk best makkelijk. Ik wist niet dat ik zoveel kon bouwen!” Dat wist zijn klasgenote Wilo ook niet, want ook zij blijkt talent te hebben voor stukadoren. Maar een carrière? Die zoekt ze liever ergens anders: “Ik vind de bouw heel mooi, maar ik wil tandarts worden. Wat ik hier vandaag leer is handig voor later, in mijn eigen huis. Hoe meer ik zelf kan, hoe beter, toch?”

Trots

Even verderop zet de 18-jarige Jamie vakkundig een riool in elkaar met zijn klasgenoten. Dat hij de bouw in wil, weet hij al lang. Hij zit op Curio Nobellaan, en volgt de opleiding middenkaderfunctionaris bouw. “Het liefste wil ik werken in de calculatie”, zegt hij, “het mooie van de bouw is dat je iets maakt waar je later nog langs kunt rijden en waar je trots op kunt zijn.”

Mooi beeld van de bouw

Aan het Ossendrechtse Zuidwesthoek College is Francis de Jong docent Bouwen, wonen, interieur. Hij is onder de indruk van het enthousiasme van zijn leerlingen, en de leerlingen van andere scholen. “Op deze manier krijgen de leerlingen een mooi beeld van de bouw, dat zeker”, zegt hij, “maar ik zou een dag als deze ook aanbieden aan eerstejaars leerlingen, die nog geen keuze hebben gemaakt. Wie weet wat je dan teweeg brengt. Er wordt vandaag veel uitgelegd en dat is mooi, maar de praktijk is natuurlijk het leukste. Ook voor leerlingen, die krijgen er geen genoeg van!”

Yaser is een stukadoor-talent.
Yaser en Wilo aan het werk als stukadoor