Gemeentehuis Bergen op Zoom
Gemeentehuis Bergen op Zoom

Waar bouwen, en waar niet? Bergen op Zoom zoekt het uit

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De behoefte aan nieuwe woningen is groot, ook in Bergen op Zoom. De gemeente Bergen op Zoom wil elk jaar zo’n 500 nieuwe woningen bouwen, om in 2040 uit te komen op zo’n 7000 nieuw gerealiseerde woningen. De grote vraag is alleen: waar ga je die zetten? Dat laat de gemeente uitzoeken door een onafhankelijke partij, die halverwege volgend jaar met antwoorden moet komen.

Er moet meer gebouwd worden, daarover lijkt iedereen het eens. Het wordt pas een probleem als die nieuwbouw je rust, je uitzicht of je privacy beïnvloedt. Bouwen ja, maar in je eigen achtertuin? Dat liever niet. Bovendien moet nieuwbouw voldoen aan vele voorwaarden, en moet er een antwoord komen op talloze vragen voor er een schop de grond in kan: de bodemkwaliteit moet in orde zijn, in natuurgebieden kun je niet bouwen, hoe beïnvloedt bouw het aangezicht van bijvoorbeeld de Brabantse Wal en kies je voor volledige nieuwbouw of bekijk je of leegstaande winkelruimtes kunnen worden omgevormd tot woningen? Veel vragen dus, waar de gemeente Bergen op Zoom een deskundig antwoord op zoekt.

Om die antwoorden te vinden wordt een locatiestudie uitgevoerd. Daarvoor schakelt de gemeente een onafhankelijk onderzoeksbureau in, dat bekijkt waar nieuwe woningen en bedrijven het beste kunnen komen.

Specialistisch 
“Je kunt niet zomaar een plek aanwijzen”, zegt wethouder Joost Pals. “Als je een locatie bepaalt dan moet daar een goede gedachte achter zitten. Daarom schakelen we een specialistisch bureau in, dat aan de slag gaat en halverwege 2023 met resultaten moet komen. Ondertussen blijven wij als gemeente met andere overheden praten over de aantallen. De ambities uit het bestuursakkoord blijven echter overeind. 500 woningen per jaar is en blijft de doelstelling.”