Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022; in ontmoetingscentrum de Wittenhorst kon dat op drie dagen.
Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022; in ontmoetingscentrum de Wittenhorst kon dat op drie dagen. Foto: Bep Tielemans

Dertien partijen in de gemeenteraad in Bergen op Zoom

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De één noemt het een drama, de ander een hel, weer een volgende “verschrikkelijk”, maar de feiten liegen er niet om: alle partijen die deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Bergen op Zoom haalden voldoende stemmen voor tenminste één raadszetel. GBWP verloor weliswaar twee zetels, maar blijft de grootste.

Halsternaar Paul Schut, de nummer vijf van GBWP, stelt dat zijn partij blij is met de verkiezingswinst: “Zeker weten”, zegt hij, “gezien de gebeurtenissen van de afgelopen jaren, ook binnen onze partij, begrijpen we het zetelverlies wel, maar we zijn heel dankbaar voor het vertrouwen en de steun die de kiezers ons alsnog hebben gegeven. En natuurlijk zijn we trots op ons team!”

De VVD blijft met vijf zetels de tweede partij, terwijl Lokaal Realisme – opgericht door opgestapte VVD-ers – er drie haalt, net als D66. Ook Lijst Linssen komt uit op drie zetels, waarmee de partij van oud-wethouder Ton Linssen een zetel verliest. Het CDA kent een flink verlies, en zakt terug van vier naar twee raadszetels, hetzelfde aantal als BSD, PvdA en GroenLinks. Belang van Bergen op Zoom, SAMEN0164, 50PLUS en de SP komen allemaal met één zetel in de gemeenteraad.

Zo blij als GBWP is, zo teleurgesteld toont BSD-voorman Louis van der Kallen zich op social media, waar hij de goden oproept te waken over Bergen op Zoom in deze “barre tijden”. GBWP-er Patrick van der Velden vermoedt ook dat het vormen van een coalitie een “hele toer” kan worden. “Voor een meerderheid in de raad heb je minimaal 17 zetels nodig. In het beste geval zijn dat vier partijen, maar het zouden er ook zomaar vijf kunnen worden. En dan moeten de wethoudersposten nog bezet worden. Hoe dan ook: we gaan ervoor, en wij zijn blij met die uitslag. Die is gewoon goed.”