Toneelgezelschap Ons Kent Ons voor repetitielokaal 1633 Eten & Drinken in het oude raadhuis van Halsteren.
Toneelgezelschap Ons Kent Ons voor repetitielokaal 1633 Eten & Drinken in het oude raadhuis van Halsteren.

Ons Kent Ons blikt terug en vooruit

Algemeen

HALSTEREN - De Halsterse Toneelvereniging Ons Kent Ons kan terugzien op een geslaagd 2022. Gelukkig kon én mocht de groep weer optreden voor hun publiek. Even terug in de tijd; op zondagmiddag 27 oktober 2019 (!) speelde Ons Kent Ons de derde en laatste voorstelling van de klucht ‘Een schat van een Buste’. Een stuk dat op veel bijval kon rekenen. Daarna begon men met de voorbereidingen van een nieuwe komedie, bedoeld voor mei 2020. Maar die voorstellingen kwamen er niet. De coronapandemie brak uit en de opvoeringen werden uitgesteld. Dat gebeurde nog enkele malen in de periode daarna. Maar in maart 2022 kon men eindelijk volop aan de slag. 

Dat gebeurde op een totaal nieuwe repetitie-locatie. Want de zaal waar men 12 jaar speelde had de deuren in 2020 definitief gesloten. Gelukkig kreeg Ons Kent Ons een mooi aanbod van Marco Mol, uitbater van Restaurant 1633 Eten & Drinken. Hij stelde de bovenverdieping beschikbaar voor de wekelijkse oefenavonden op maandag. Men was in 2021 al begonnen, echter al snel moest men de repetities wederom staken door overheidsmaatregelen. Maar vanaf maart 2022 werd er toegewerkt naar uitvoeringen van ‘Vlam in de pan’ voor oktober 2022. Echter, voor deze opvoeringen hadden de leden het druk genoeg met andere leuke toneelactiviteiten.

Komische Kennis Kwis 21 mei 

Ons Kent Ons wilde dolgraag de donateurs en vaste bezoekers begroeten tijdens een gezellige avond. Een werkgroepje werd samengesteld en ging enthousiast aan de slag. Al vrij snel werden de plannen ontvouwd. Een avond met een ‘kwis’, aangevuld met sketches en optredens van de leden. Het idee vond gehoor en er kwam een avondvullend programma. Belangrijk was dat de toegang geheel gratis zou zijn. De vereniging wilde iets leuks terugdoen voor de trouwe achterban. 

Zaterdagavond 21 mei werd vastgelegd bij De Wittenhorst. Met als slogan ‘Gewoon, omdat het weer kan’. Gelukkig bleek na de start van de -verplichte- reserveringen al snel dat er veel belangstelling was om ‘De Komische Kennis Kwis’ bij te wonen. De grote zaal werd door de leden van Ons Kent Ons gezellig ingericht met zitjes. Drie kwartier voor aanvang waren de eerste gasten al gearriveerd. Het bleek de voorbode van een gedenkwaardige avond. De toeschouwers werden na een muzikale proloog met liedjes uit ‘Het Schaep met de 5 Pooten’ welkom geheten door voorzitter Patrick Roodenburg. Daarna kwam de eerste kwisronde aan de beurt. Deze vragen werden afgewisseld met gevarieerde optredens door de leden van Ons Kent Ons. Er kwamen heel wat personages uit gespeelde stukken voorbij. Deze zelfgeschreven sketches konden de goedkeuring van het publiek dragen. In de pauze informeerden bezoekers of de vereniging dit niet vaker kon doen. Een gezellige avond organiseren. Dat werd een punt om over na te denken. Want ook Ons Kent Ons vond het een goed idee. Na de pauze werd de kwis voortgezet. Natuurlijk ook weer met sketches ter afwisseling. De reacties van het publiek voelden als een warm bad voor de totale vereniging. Na afloop werd er onder het genot van een hapje en een drankje nog lang nagepraat in de foyer van De Wittenhorst. De conclusie was; een geslaagde en gezellige avond. Het publiek wist dat Ons Kent Ons terug was. Uiteraard werd er al begonnen met bekendheid te geven aan de uitvoeringen van oktober 2022. ‘Vlam in de pan’ van de Venlose toneelschrijver Alwin Grijseels kreeg voldoende aandacht. Tevreden werd in de nabespreking door heel Ons Kent Ons teruggeblikt op ‘De Komische Kennis Kwis’. De vereniging stond weer op de kaart.

Open monumentendag heemkundekring Halchterth 11 september

De zeer actieve Heemkundige Kring Halchterth had Ons Kent Ons benaderd om de Open Monumentendag zondag 11 juni op te luisteren met optredens. En aan dat vriendelijke verzoek gaf de toneelvereniging natuurlijk graag gehoor. Acht leden waren die zondagmiddag te vinden in Het Hof van Ram, ook wel het Heemhuis genoemd. De bezoekers konden kennismaken met een adellijke dame, haar trouwe dienstbode, een schoenmaker, een doktersassistente, een bedelaarster, een stadsomroeper, een strenge lerares en een hardwerkende huisvrouw uit vroeger tijden. Onder een stralend zonnetje vonden vele kijkers de weg naar Het Hof van Ram. Een leuke activiteit om te doen en de mensen zagen Ons Kent Ons weer eens op een andere manier bezig. Zodoende kon de vereniging weer terugzien op een uitermate geslaagd gastoptreden. 

Blijspel ‘Vlam in de pan’ op 14 en 15 oktober

Eindelijk mocht Ons Kent Ons weer datgene doen waar zij hun hart aan hebben verpand; toneelspelen. Na drie jaren van stilte was de club terug op de planken. Zoals reeds vermeld, was er door de leescommissie en regisseur gekozen voor het komische stuk ‘Vlam in de pan’. Het was voor spelers en medewerkers weer wennen om alle zaken te regelen die bij toneeluitvoeringen komen kijken. Die drie jaar noodgedwongen pauze betekende dat het productieteam alle zeilen moest bijzetten om de voorstellingen te laten plaatsvinden. Maar gelukkig kwam alles op zijn pootjes terecht. Het fantastisch mooie decor werd opgebouwd. Grote complimenten aan de trouwe leden van de decorploeg Paul Snoeren en Cees Tunders. Klasse Heren! Een podium hoefde men nu niet meer op te zetten want in De Wittenhorst is er een heel groot bestaand podium. De spelers en speelsters zetten ondertussen bij repetitielokaal Restaurant 1633 Eten & Drinken, de puntjes op de i. De publiciteit kwam op gang en alle andere puzzelstukjes vielen ook in elkaar. Bleef de vraag; hoe groot zou de interesse van het publiek zijn na drie jaar van noodgedwongen afwezigheid. Die belangstelling overtrof alle gedane verwachtingen. Op vrijdag- en zaterdagavond was de grote zaal van het Ontmoetingscentrum De Wittenhorst totaal uitverkocht. En dan is het wel heel prettig om op de planken te staan. De spelersgroep ging er met volle kracht in en het publiek kon dat waarderen. Natuurlijk is een eerste uitvoering in een nieuwe locatie altijd afwachten. En er waren zeker punten voor verbetering vatbaar. Het geluid bijvoorbeeld verdient extra aandacht. Maar in april 2023 zal ook dat onderdeel aangepast worden. Ons Kent Ons was heel blij met de massale toestroom van bezoekers. De vereniging ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. 

En wat mag u van Ons Kent Ons in 2023 verwachten?

De plannen voor het nieuwe jaar zijn heel ambitieus en zo hoort dat ook. Er staan twee zaalproducties gepland. Maar eerst zal Ons Kent Ons het Broojebal Nieuwe Stijl opluisteren. Deze middag wordt georganiseerd door de Stichting Alterse Carnaval in samenwerking met diverse verenigingen. Zaterdag 28 januari gaat het gebeuren. U leest er binnenkort veel meer over in dit weekblad. 

In april 2023 staan er twee uitvoeringen van ‘Midlifecrisis & Appeltaart’ op het programma. Data van opvoering zijn 21 en 22 april. De leden van de leescommissie zijn druk bezig om een stuk uit te zoeken voor 17 en 18 november. Dit in samenspraak met de vaste regisseur Jac van Steen. U merkt het; de vereniging staat niet stil en zal ook in 2023 weer stevig aan de weg timmeren. Wij hopen u op onze uitvoeringen te mogen begroeten! Voor nu; een prettige en veilige jaarwisseling en heel graag tot ziens in het nieuwe jaar!

Ons Kent Ons bij heemkundekring Halchterth op Monumentendag (foto: J. van der Zande).
Ons Kent Ons optreden bij heemkundekring Halchterth op Monumentendag.
Ons Kent Ons optreden bij heemkundekring Halchterth op Monumentendag.
Ons Kent Ons optreden bij heemkundekring Halchterth op Monumentendag.
Ons Kent Ons optreden bij heemkundekring Halchterth op Monumentendag.
Afbeelding
Ons Kent Ons sketch bij De Komische Kennis Kwis.