PvdA Brabantse Wal Woensdrecht is voor behoud van schoolgebouw De Stappen.
PvdA Brabantse Wal Woensdrecht is voor behoud van schoolgebouw De Stappen.

Terugblik PvdA op de afgelopen maanden

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - PvdA Brabantse Wal Woensdrecht blikt terug op de afgelopen maanden. Om te beginnen bij de begroting. “De PvdA Woensdrecht zet zich in voor gelijkheid van kansen, ook op financieel gebied. Om dit te bereiken heeft de PvdA zich de afgelopen perioden ingezet om de gemeentebegroting zo in te richten dat we als gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders kunnen controleren”, legt fractievoorzitter Wendy de Koning-Bogers uit.  

Wat heeft de PvdA hiervoor gedaan? “Tijdens de raadsvergaderingen van afgelopen maanden heeft de PvdA aandacht gevraagd voor openheid van zaken omtrent wat we als gemeente willen bereiken voor onze inwoners en ondernemers. Immers is voor de gemeente Woensdrecht van belang om een gezonde financiële positie te behouden, maar dit hoeft niet ten kosten van de portemonnee van de inwoners te gaan. De volgende voorstellen heeft de PvdA Woensdrecht ingediend: 1. om de belastingtarieven voor onroerendezaakbelasting en rioolheffing voor 2023 niet te verhogen (samen met AKT en VVD). 2. geld ter beschikking stellen ter bestrijding van de invasieve en giftige plantensoorten; 3. geld ter beschikking stellen om onze inwoners bij beleid- en uitvoeringsplannen te betrekken; 4. een onderzoek uit te voeren om Woensdrecht leefbaar, schoon en aantrekkelijk te houden, dit met en voor vrijwilligers met als dank een “Woensdrechts Heitje”. Dit te besteden bij de lokale middenstand in onze gemeente. De voorstellen hebben het niet gehaald. Echter heeft de PvdA wel een toezegging behaald voor het uitwerken van een plan van aanpak voor de bestrijding van de invasieve en giftige plantensoorten, denk hierbij aan de Japanse Duizendknoop en de Reuzenberenklauw. Vorig jaar heeft de PvdA Woensdrecht geld ter beschikking willen stellen ter preventie van laaggeletterdheid in de vorm van een een bibliotheek op meerdere scholen uit te rollen inclusief een leesmediaconsulent. Dit om leesplezier toe te laten nemen en leesvaardigheden te verbeteren. Dit voorstel had eerder geen meerderheid in de gemeenteraad, echter dit jaar heeft het college wel dit plan opgepakt en wordt dit in 2023 uitgevoerd.” 

Bouwplannen 

PvdA wil voor iedereen betaalbaar wonen en woongenot! “Het bestemmingsplan ‘Walhoeve te Hoogerheide’ en ‘Sneekterrein te Putte’ hebben beide een goede mix van woningaanbod. De PvdA heeft gevraagd nog te kijken naar de argumenten (inclusief oplossingen) van de insprekers en deze met de projectontwikkelaar van de Walhoeve te bespreken. Daarnaast geldt voor beide plannen, dat de helft van de woningen beschikbaar dienen te komen voor eigen inwoners. Iedere gemeente werkt toe naar 30% sociale huur. Ook de gemeente Woensdrecht, dient hieraan te voldoen volgens de woondeals. De PvdA heeft de volgende vragen ingediend: - Wat gaat de portefeuillehouder doen om de genoemde 30% sociale huur te realiseren? - Hoeveel huurwoningen zijn er nu aanwezig in de gemeente Woensdrecht? Graag een overzicht hoeveel hiervan sociale huurwoningen zijn.”

Multifunctionele Centra
PvdA wil voor iedereen sociale ontmoetingsmogelijkheden! “Daarom heeft de PvdA Woensdrecht schriftelijke vragen ingediend rondom accommodatiebeleid en overdracht van het beheer. De vragen staan op onze website, deze zijn op 16 november ingediend en antwoorden zijn tot op heden nog niet ontvangen. Verduurzamen van gemeentelijke gebouwen en brandweerkazernes zijn belangrijk. Helaas worden de multifunctionele centra (MFC’s) in de kernen Putte, Huijbergen, Ossendrecht en verenigingsgebouwen nog niet in de nota ‘Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed 2022-2030’ beschreven. De overige gebouwen, zoals de genoemde MFC’s komen mogelijk pas in plannen uitgewerkt in 2023. De vraag is wanneer dan de uitvoeringsplannen voor deze gebouwen duidelijk worden.”  

Red de sportclub bij jou in de buurt!
Iedereen in ontwikkeling! We maken werk van sport als verbinder. We zetten ons in voor het sociaal houden van onze gemeente. Voor zowel sport als cultuur geldt dat iedere inwoner mee zou kunnen doen, desnoods via de gemeente. PvdA Woensdrecht heeft de motie ‘Noodfonds verenigingen’ ondersteund en vraagt om jouw sportclub te redden door de petitie te tekenen, via de link Red jouw sportclub!” 

Een duurzamere en betere wereld! 

PvdA wil af van het gebruik van fossiele brandstoffen en stimuleert duurzame ontwikkelingen voor bedrijven en inwoners. ‘Voor iedereen een duurzamere en betere wereld!’, zo klinkt de slogan van de partij. 

“De aandeelhoudersstrategie van de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM) om onderdelen zoals de gasgestookte centrale te verkopen aan een bedrijf met mogelijke banden met het Russische Gazprom, daar kan de PvdA Woensdrecht niet achter staan. Zolang het strafrechtelijk onderzoek nog loopt tegen de Tsjechische energiereus EPH vindt de PvdA het moreel en ethisch niet verantwoord om tegen de helft van de boekwaarde te verkopen. PvdA Woensdrecht heeft haar bedenkingen uitgesproken en is tegen het raadsvoorstel van het college en heeft als enige Woensdrechtse partij haar wensen en bedenkingen kenbaar gemaakt”, aldus Wendy de Koning-Bogers namens PvdA Brabantse Wal Woensdrecht.