Afbeelding

Regeling bij geldproblemen door hoge energiekosten

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom start deze week met een voorziening waarop mensen die door de hoge energieprijzen in de problemen zijn geraakt of dreigen te geraken, een beroep kunnen doen. De regeling is bekend onder de naam Doorbraakfonds Hoge Energierekening. Inwoners kunnen via een hulpverlener, begeleider of bewindvoerder een beroep doen op de regeling. Dat kan tot en met 31 mei 2023. Ook als inwoners geen professional in het sociaal domein in hun nabijheid hebben, maar toch denken in aanmerking te komen voor toekenning van een bedrag uit het fonds, kan een aanvraag worden gedaan via WijZijn Traverse Groep. 

Het doorbraakfonds is de uitvoering van een motie waarin de gemeenteraad het college heeft verzocht om een noodfonds op te zetten. Dat fonds gaat deze week daadwerkelijk van de kant. Aanleiding voor het fonds is dat inwoners in problemen komen door de stijgende energieprijzen. Dat is een landelijk probleem, maar op plaatselijk niveau probeert de gemeente alle zeilen bij te zetten om de Bergenaren niet in de kou te laten staan. 

Er bestond al een regeling die vanuit het Rijk is opgezet en bedoeld is voor mensen die tot 120% van het minimum inkomen een tegemoetkoming kunnen krijgen van € 1300,-. Daarnaast wordt in Bergen op Zoom aan de groep met een inkomensnorm van 121-130% eenmalig een bedrag van € 500,- beschikbaar gesteld. Deze regeling wordt uitgevoerd door de Intergemeentelijke Sociale Dienst. 

Voor inwoners die buiten alle regelingen vallen, wordt nu het Doorbraakfonds Hoge Energierekening ingesteld. 

Voorwaarden

De regeling is bedoeld voor inwoners uit de gemeente Bergen op Zoom die zelfstandig wonen en zelf de energierekening betalen. Het gaat verder om inwoners die geen recht hebben op de landelijke tegemoetkoming voor mensen die tot 120% van het minimum inkomen ontvangen en hogere energiekosten gaan betalen aan de energiemaatschappij of de verhuurder (woningbouwstichting of particulier). Ook zal aangetoond moeten worden dat ze door de stijgende energiekosten in financiële problemen komen en dat er geen mogelijkheid bestaat om te besparen in de uitgaven of dat spaargeld aangewend kan worden, 

Mensen die afhankelijk zijn van professionele hulp, kunnen via die hulpverlenende instanties een beroep doen op het fonds. Hiervoor zijn speciale aanvraagformulieren gemaakt. Mensen die niet terug kunnen vallen op een hulpverlener, kunnen vanaf vandaag iedere ochtend telefonisch terecht bij WijZijn Traverse. Dat is mogelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur bellen met WijZijn Traverse via het nummer 0164-299491.