Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Zorgen over energietoeslag

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - GroenLinks en PvdA pleiten voor eerlijkere en ruimere energietoeslag.


Steeds meer mensen komen door de verhoogde energieprijzen in financiële problemen. De energietoeslag is een tegemoetkoming hiervoor. De Bergse GroenLinks en PvdA maken zich zorgen en vragen de gemeente om nu extra acties te ondernemen. ‘Als je inkomen maximaal 120% van het sociaal minimum is, kan je energietoeslag aanvragen. Hiermee zijn een hoop mensen die in financiële problemen zitten of komen, uitgesloten. Ook hebben jongeren en studenten tot 21 jaar nu geen recht op deze toeslag. De grenzen moeten verruimd worden en aanmeldtermijn verlengd en extra belicht, zowel online als offline.’ Ruben Bals, burgerlid GroenLinks, raadslid Adam Ahajaj, PvdA.

GroenLinks en PvdA willen dat Bergen op Zoom het voorbeeld van andere gemeentes zoals Amsterdam, Rotterdam en Goes volgt. ‘De grenzen moeten verruimd worden, zodat je als je een inkomen tot 130% van het sociaal minimum hebt, energietoeslag kunt aanvragen. Ook vragen ze in hun motie dat studenten en jongeren onder 21 de toeslag kunnen aanvragen. Ten slotte vragen de partijen dat het aanmeldtermijn verlengd wordt, en het aanvragen zowel online als offline nog een keer belicht wordt.

Ruben Bals, burgerlid GroenLinks: “Ik maak me grote zorgen over de toekomst. Ik ben zelf 18 jaar oud en zelf student ik maak me grote zorgen om de verhalen van mijn leeftijdsgenoten. De mensen die het hardst geraakt worden hebben nú hulp nodig. Dit geldt zeker voor de zogenoemde werkende armen. Bergen op Zoom wil graag een aantrekkelijke stad zijn voor studenten en jongeren, maar waarom sluiten we studenten en jongeren tot 21 dan uit voor de toeslag? Jongeren en studenten hebben al genoeg zorgen aan hun hoofd. Laten we dan een zorg minder maken. In het tv-programma Nieuwsuur noemden juristen het uitsluiten van studenten zelfs “onrechtmatig”.”

Raadslid Adam Ahajaj vult aan: “ Steeds meer inwoners, ook uit de middenklasse, komen in de financiële problemen. Hier moeten we iets tegen doen! Er zijn genoeg mogelijkheden waarop wij onze inwoners kunnen ondersteunen. De verruiming van de energietoeslag is hierin een eerste stap.”

GroenLinks en de Partij van de Arbeid hopen dat een meerderheid van de raad deze belangrijke motie gaat steunen. De partijen realiseren zich dat er budget voor de verruiming moet zijn en vraagt het college om voor september met een voorstel te komen.

Meer berichten