Hanneke van Andel met een groepje kinderen tijdens het eerste Appelfestival.
Hanneke van Andel met een groepje kinderen tijdens het eerste Appelfestival. Foto: Starworks Studio

Van burgerinitiatief tot Appelfestival

Algemeen

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM - ‘De Eetbare Stad’ organiseerde hun eerste Appelfestival in de Sporthal aan de Boulevard. Deze organisatie zet zich in voor de bevordering van biodiversiteit in de gemeente Bergen op Zoom. 

Hanneke van Andel uit Halsteren is een van de organisatoren van dit burgerinitiatief. Zij legt uit: “Met De Eetbare Stad hebben we verschillende projecten en we zoeken de samenwerking met andere instanties en inwoners. Met de projecten zoals boomspiegels aanleggen zorgen we voor meer bloeiende planten, bomen en struiken voor zowel dieren als mensen. Het planten, beleven en eten uit de stadsnatuur zetten we in als sociale verbinder tussen bewoners in de wijk.” 

Het laatste project van De Eetbare Stad is de Babyboom, dit is voor elke nieuwe pasgeboren burger in de gemeente Bergen op Zoom. Hanneke hierover: “Kersverse ouders konden sinds dit jaar bij ons gratis een appelboom aanvragen. Hier groeien dan later heerlijke Elstar appels aan. Voor dit project kregen we subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. We kregen hierbij dus ondersteuning van de gemeente en van een paar telers waar we de bomen mochten neerzetten en verzorgen. Dit jaar hebben we al bijna 2000 boompjes mogen uitreiken aan de kersverse ouders.” 

Vandaar dat De Eetbare Stad dus ook het Appelfestival heeft georganiseerd. “Dit past mooi bij de babyboom. Iedereen kon een zelfgemaakte cake of iets meenemen, gemaakt van natuurlijk appels. Zelf hebben we verschillende cakejes gemaakt en zelfs appelboter, die iedereen kon proeven. Ook heb ik speciaal een appellied gemaakt dat ik ten gehore heb gebracht. Daarnaast konden de kinderen zich laten schminken en leuke spelletjes doen.” 

Hanneke van Andel tenslotte: “We dragen bij aan bewustwording rondom klimaatveranderingen en natuureducatie om toekomstige generaties een bestendige buurt te bieden. Door out of the box te denken dagen we de gemeente uit om een faciliterende rol hierin te spelen.”

De tegoedbon voor het appelboompje krijg je bij inschrijving in de gemeente. Voor meer informatie bezoek de website:  www.deeetbarestad.com 

“Appelfestival past mooi bij de Babyboom”

Appelfestival
Appelfestival
Appelfestival
Appelfestival
Appelfestival