Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf.
Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf.

Gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf aan de slag in Gelderland

Algemeen

HALSTEREN – Halsteren verliest een inwoner en de gemeente verliest een goede woordvoerder. Na twaalf jaar – in twee termijnen – verlaat Peter van der Graaf de gemeente Bergen op Zoom, als inwoner en als werknemer. Hij gaat aan de slag in Renkum, Gelderland.

Communiceren, dat is het spel tussen zenden en ontvangen, en in Bergen op Zoom was het Van der Graafs rol om – samen met zijn collega’s – te zorgen dat de gemeente dat spel zo goed mogelijk speelde. Dat deed hij in de wetenschap dat je niet altijd kunt winnen. 

Peter van der Graaf: “Ook bij het schuldendossier kunnen de kleine gesprekjes met mensen soms heel nuttig zijn. Momenten waarop je kunt uitleggen dat een gemeente hetzelfde werkt als een huishouden, want elk huishouden heeft schulden. Zolang je de aflossing van je hypotheek kunt betalen is er niet veel aan de hand. Het eerlijke verhaal vertellen, dat is belangrijk.”

Bij het vertellen van dat eerlijke verhaal word je wel eens geconfronteerd met moeilijke keuzes. Dat gebeurde Van der Graaf onlangs nog, toen besloten werd om 124 Oekraïense vluchtelingen op te vangen in huize Avondvrede. “We hebben onze verantwoordelijkheid naar de gemeenteraad, het hoogste orgaan in de gemeente, maar meer nog naar de inwoners. Je wil niet dat inwoners of de raad zulk nieuws uit de krant moet vernemen. Dus ben ik met mijn collega’s van communicatie zelf brieven gaan posten bij omwonenden op het moment dat de burgemeester de raad informeerde tijdens de gemeenteraadsvergadering.”

Altijd Eentje Teveel

Dergelijke dilemma’s zal Peter van der Graaf ook in zijn nieuwe functie, als communicatieadviseur bij de gemeente Renkum, nog dagelijks tegenkomen. Toch zijn er ook zaken die hij na zijn vertrek uit de Zuidwesthoek onherroepelijk achter zich laat. Onlangs legde hij zijn functie als voorzitter van Roparunteam Altijd Eentje Teveel neer. “Dat is jammer, want de Roparun was een belangrijk deel van mijn leven”, zegt hij, “maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben. De deur staat nog op een kier, ik heb aangegeven dat ik volgend jaar heus wel mee wil lopen als dat nodig zou zijn. Ook bij Stenen Strofen blijf ik op afstand betrokken, ik hoop dat we daarmee nog onze vleugels kunnen uitslaan naar Halsteren. Ook hoop ik stiekem te zien dat mooie literaire initiatieven als Boekenbakker Bogers in Halsteren worden voortgezet. Want op afstand blijf ik de ontwikkelingen in de gemeente Bergen op Zoom natuurlijk volgen.”