Jolanda en Ron Tak zijn genoodzaakt hun kwaliteitsslagerij te sluiten.
Jolanda en Ron Tak zijn genoodzaakt hun kwaliteitsslagerij te sluiten. Foto: Dennis van Loenhout

Ron Tak: “Nooit gedacht aan zo te eindigen”

Algemeen

OSSENDRECHT – Het begin van de maand november luidt voor Ossendrecht het einde van een tijdperk in. Op 1 november sluit kwaliteitsslagerij Ron Tak definitief zijn deuren. Klanten vinden het vreselijk, de slager zelf ook, maar een andere keuze is er niet.

“Als we alles op een rijtje zetten, dan was stoppen echt zo’n gekke keuze niet”, zegt het slagersechtpaar Ron en Jolanda Tak. Ze zeggen het met een zucht, want vrijwillig maakten ze de keuze allerminst. Ze zagen zich gedwongen door een unieke mix van omstandigheden, met hoge energieprijzen en een schrijnend personeelstekort voorop.

“Na 28 jaar de stekker trekken uit het bedrijf waarvoor je zo hard hebt gewerkt, dat is niet makkelijk”, zegt Ron Tak, “ik had nooit gedacht dat het zo zou eindigen. Door personeelstekort, dat geloof je toch niet?” Vorig jaar zag Ron Tak twee vaste krachten afscheid nemen van zijn winkel aan het Ossendrechtse Hondseind. Vervanging was snel gevonden, maar het duurde niet lang of de twee nieuwe medewerkers besloten dat werken in een slagerij toch niks voor hen was. “Dat kan natuurlijk gebeuren”, zegt Ron, “gelukkig vonden we in januari van dit jaar toch weer twee nieuwe medewerkers, maar in maart waren ook die alweer weg. Ondertussen maakten haar gezondheidsklachten het werk voor Jolanda steeds zwaarder, en maakte ik zelf 80 uur per week of meer. Het personeel dat we wél hadden probeerden we zoveel mogelijk tegemoet te komen als ze vrije uren of dagen wilden opnemen. We werkten allebei keihard, Jolanda soms zelfs tegen doktersadvies in.”

Ondertussen vroeg de winkel aan het Hondseind de nodige investeringen, onder andere in nieuwe apparatuur. De wens om zonnepanelen te installeren liep stuk op bezwaren van de vereniging van eigenaren van het pand. Zo maakte de energierekening, die onder invloed van de huidige crisis eerst verdubbelde en later zelfs verdrievoudigde, verdere investeringen steeds onrealistischer: “We begonnen ons af te vragen waarvoor we het deden”, zeggen Jolanda en Ron. “Hard werken deden we altijd al, maar nu werkten we vaak té hard. Personeel vinden lukte maar niet, onze dochter neemt de zaak niet over, dus hoe verstandig is het dan om je als ondernemer nog in de schuld te steken? Wij kunnen stoppen zonder schulden of andere problemen. Veel collega’s hebben die keuze waarschijnlijk niet. Daarom was stoppen voor ons de beste keuze. Een pijnlijk besluit, maar ook een opluchting.” 

Op 1 november sluit Kwaliteitsslagerij Ron Tak definitief de deuren. Het pand is inmiddels verkocht en krijgt een nieuwe bestemming. Jolanda zoekt nog naar een nieuwe uitdaging, maar Ron gaat per die datum aan de slag bij een ambachtelijke slagerij in Oud Gastel, waar hij kan blijven doen waar hij goed in is: “Ik ben blij dat ik mijn ambacht kan blijven uitoefenen. Dat ik nu op vrijdagmiddag ineens echt vrij ben zal wennen zijn, maar de boekhouding van een eigen bedrijf zal ik zeker niet missen. Onze klanten zullen we wel heel erg gaan missen. Zij waren de afgelopen 28 jaar het fundament onder ons bedrijf. Sommige klanten konden hun tranen niet bedwingen toen ze hoorden dat we stopten. Dat is triest, maar we zien het ook als een groot compliment. Hoe onverwacht en moeilijk dit einde ook is, we zijn vooral trots op wat we met onze slagerij hebben bereikt.”