Afbeelding
Foto: Cate Brugman

Aandacht voor 30-km zones

Algemeen

HUIJBERGEN - Pascal Brugman uit Huijbergen maakt zich al enige tijd zorgen over het te hard rijden in het dorp. Hij heeft dan ook besloten een actie op te zetten om hiervoor aandacht te vragen. 

“Het begint al als je de dorpskern van beide kanten in komt rijden. Hier staat al gelijk aangegeven dat het een 30-zone betreft. Maar helaas hebben hier veel mensen lak aan. Vaak rijden ze zelfs het dubbele van de toegestane snelheid, het wordt er niet veiliger op. In het dorp zijn er veel wegen van rechts die voorrang hebben, dit leidt regelmatig tot rare verkeerssituaties en dat mensen hard op de rem moeten trappen. Met de schoolgaande kinderen, nu de vakantie er weer opzit, wordt totaal geen rekening gehouden. De kinderen en de ouders moeten vaak de weg over rennen om veilig over te kunnen steken, dit kan toch niet de bedoeling zijn.” 

Maar ook in de wijken zelf worden hoge snelheden gereden, nu er een omleiding is vanwege werkzaamheden op de Demerstraat en de Baroniestraat. “Mensen lijken geïrriteerd te raken en nog harder te gaan rijden. Vaak zijn het zelfs mensen die hier wonen, ik vraag me dan ook af of ze het zelf niet in de gaten hebben. Er spelen kinderen op straat. Het Vennenplein is nu tijdelijk een parkeerplaats, dus de kinderen worden al enigszins gedwongen elders te spelen. Ik heb contact gehad met de buurtpreventie om het probleem en de zorgen kenbaar te maken. Zij  hebben een tijd terug al eens een actie opgestart om dit probleem kenbaar te maken. Maar dit heeft weinig effect gehad, helaas. Ik heb contact opgenomen met Veilig Verkeer Nederland om stickers aan te vragen om te beginnen. Met enkele buurtbewoners heb ik al gesproken en ook die maken zich zorgen. Ze zeggen dan ook dat het wachten is tot het misgaat. Zover zou het toch niet moeten komen!” 

Pascal gaat dan ook komende tijd het gesprek aan met andere buurtbewoners en overhandigt dan hartvormige 30 stickers. Graag zou hij dan ook zien dat deze geplakt gaan worden op bijvoorbeeld een hek, een bord in de tuin of op de afvalcontainer die het vaakst aan de weg staat. Zo wordt het overal in het dorp nog eens herhaald hoe hard je hier mag rijden. Want herhalen is volgens hem de beste methode. De volgende stap die hij gaat maken is bij de opinievergadering Ruimte, om het probleem nog eens kenbaar te maken bij de gemeente.