Met geitenkaas de boer op.
Met geitenkaas de boer op. Foto: Cate Brugman

Boerenprotest in Huijbergen: spandoeken en de boer op

Algemeen

HUIJBERGEN - REGIO - Op 22 juni protesteerden de boeren in Nederland massaal tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Maar niet alle boeren gingen richting Stroe. Familie Nelen uit Huijbergen runt al jaren een camping en geitenboerderij, genaamd Costa Kabrita. Zij gingen op een andere manier protesteren, rondom het dorp hingen zij verschillende spandoeken op en ze gingen met geitenkaas de camping op. 

Ook bezochten ze verschillende supermarkten in de gemeente Woensdrecht, gekleed in overalls met daarop teksten, een kruiwagen en schaal geitenkaas. Op deze manier wilden zij aandacht vragen voor de plannen. Ze gingen dan ook in gesprek met winkeliers en klanten. 

Ad Nelen is boer in hart en nieren en levert zijn geitenmelk aan Bettine. Deze afnemer maakt daar onder andere geitenkaas van. Hij wilde met deze actie andere mensen duidelijk maken dat van deze plannen ook de consument de dupe gaat worden: “Door deze plannen, als die werkelijkheid gaan worden, zullen  veel boeren in Nederland moeten gaan stoppen. Hierdoor zal er veel geïmporteerd gaan worden, met als gevolg extra veel kosten. En wie mag deze betalen? De klant uiteindelijk! De dagelijkse boodschappen zijn door de inflatie al duurder geworden en wie zegt dat de voedselveiligheid door de import gegarandeerd kan worden. De winkeliers en klanten die we met onze actie bereikt hebben zijn dan ook vol begrip en staan volledig achter ons. Waar het kabinet mee bezig is snapt dan ook niemand. Bij onze boerderij hangt ook een spandoek met daarop Toeter voor de Boer. De mensen toeteren dan ook volop den at geeft ons een steun in de rug. De consequenties die de plannen voor ons gaan hebben zijn helaas nog niet bekend. Op dit moment is er alleen een reductiesysteem bekend, dat heet een luchtwasser. Deze vraagt alleen een enorme investering en is nou niet echt bevorderlijk voor omwonenden in verband met het lawaai dat zo’n luchtwasser gaat veroorzaken. Ik zet hierbij dan ook mijn vraagtekens, het is een enorme investering en wat als dit uiteindelijk niet blijkt te werken? Dan zijn we allemaal ruim een ton armer en terug bij af.” 

Ad Nelen vervolgt: “Wij hebben al jaren precies gedaan wat de overheid wilde, vergunningen aangevraagd voor emissie en stanknormen en dat wordt nu zo even van tafel geveegd. Dit zou een beetje hetzelfde zijn als dat je een rijbewijs haalt en vervolgens bij een controle blijft dat het niet goed is terwijl dit bij het CBR behaald is. Hier worden we dan ook wel een beetje boos door, je voldoet aan de eisen en ineens is het niet meer goed. De welwillendheid van de boeren is groot, als we maar weten wat we uiteindelijk doen moeten en het acceptabel gaat zijn. Ik heb hierover gesproken met een adviseur en eigenlijk kunnen we vaststellen dat de regering zelf in gebreke is gebleven, want ze hebben een vergunning verstrekt die niet voldoet. Als je Nederland vergelijkt met bijvoorbeeld Duitsland, daar krijg je subsidie om je huis met gas te voorzien terwijl je hier juist van het gas af moet gaan. En vergelijk het eens met de Natura2000 gebieden is beide landen, ook een wereld van verschil. Dan ga je je toch afvragen wie heeft er gelijk en wie niet, terwijl we beide EU-landen zijn. Hier komen we gewoon niet verder mee. Terwijl Nederland juist een land is waar landbouw een voorbeeld is voor het buitenland.’’ 

De familie Nelen is dan ook erg benieuwd wat er gaat gebeuren met de plannen van dit kabinet.   

Boerenprotest Huijbergen
Boerenprotest Huijbergen
Aandacht voor de boer gevraagd.
Boerenprotest Huijbergen