Melkveehouder en raadslid Eddy van Wezel begrijpt de zorgen van zijn collega's als geen ander.
Melkveehouder en raadslid Eddy van Wezel begrijpt de zorgen van zijn collega's als geen ander.

Raad unaniem over stikstofaanpak

Algemeen

HOOGERHEIDE – Tijdens de raadsvergadering van 12 juli nam de Woensdrechtse gemeenteraad unaniem een motie aan rond de stikstofaanpak. Behoorlijk uniek, volgens CDA-raadslid en melkveehouder Eddy van Wezel.

Op 4 juli trok een groep agrariërs onder aanvoering van boeren Ludo Bogers en Louran Goense naar het gemeentehuis in Hoogerheide, om daar hun ongenoegen te uiten over de landelijke plannen voor de aanpak van stikstof. Eddy van Wezel weet nog wat hij dacht toen het kabinet op 10 juni het beruchte kaartje de wereld in slingerde, waarop de agrariërs konden zien dat op de Brabantse Wal een reductie in de uitstoot van stikstof van 70 tot maar liefst 95% gerealiseerd dient te worden. “Dat komt wel even binnen ja”, zegt Van Wezel, “je vraagt je af of er nog een toekomst is als die plannen worden uitgevoerd. Ludo en Louran verdienen een groot compliment voor het protest dat ze hebben opgezet. Ze hebben de problemen heel goed op de kaart gezet bij de gemeente, die is er serieus mee aan de slag gegaan.”

Zoals vrijwel elke boer wil Van Wezel niet beweren dat er niks moet gebeuren, maar acht hij de plannen van het kabinet ronduit onuitvoerbaar. Het is ook niet zo dat agrariërs niets doen om hun uitstoot te verlagen, zegt Van Wezel: “Op ons bedrijf is er volop weidegang. Als de ontlasting en urine van koeien niet bij elkaar komen ontstaat er geen ammoniak, en stikstof is een bestanddeel van ammoniak. Ook het feit dat we mest in sleufjes in de grond inbrengen reduceert de uitstoot van ammoniak. Bovendien gebruiken we minder ruw eiwit in ons veevoer, wat ook weer zorgt voor minder stikstofuitstoot. Bovendien moeten we van de provincie investeren om de ammoniakreductie uit onze stallen te reduceren. Voor mijn bedrijf betekent dat een investering van twee ton. Dat moet, terwijl we met de plannen van het kabinet geen idee hebben welke kant het op gaat voor de sector. Dat kan niet, we moeten met elkaar in gesprek, om te kijken wat er mogelijk en onmogelijk is. Zomaar een kaartje droppen is niet de manier.”

De Woensdrechtse gemeenteraad neemt de zorgen van de agrarische sector bijzonder serieus. Dat blijkt uit de motie rond de stikstofaanpak, die door alle partijen unaniem werd aangenomen.

Lees verder op pagina 2.

In die motie wordt het college verzocht om de zorgen die in Woensdrecht leven uit te dragen richting de provincie en de landelijke politiek, in gesprek te blijven met de sector, te zorgen dat er perspectief ontstaat met die sector - die volgens het Woensdrechtse coalitieakkoord onlosmakelijk verbonden is met de gemeente - en de gemeenteraad voortdurend op de hoogte te houden over de voortgang van de uitvoering van de stikstofaanpak. Van Wezel is er blij mee en noemt het feit dat de partijen zó op één lijn staan uniek. “De zorgen zijn groot”, zegt hij, “en de plannen niet realistisch. 61% van de stikstofdepositie in onze regio komt notabene uit het buitenland! Het is ook niet voor niks dat ons raadslid Marleen Michielsen-Goyvaerts tijdens de vergadering zei dat we nadenken over de vraag of wij op deze manier nog wel CDA willen zijn.”