Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Earth Day in Huijbergen en de omgeving

HUIJBERGEN - BERGEN OP ZOOM - Donderdag 22 april was het weer Earth Day oftewel Dag van de Aarde. Earth Day is sinds 1970 een jaarlijkse feestdag op 22 april, waarop wereldwijd evenementen worden gehouden voor milieubehoud en de natuur in brede zin. 


Het is vooral in Amerika een breed gevierde dag, maar ook in Nederland wordt er van alles georganiseerd. Helaas ook dit jaar kan er niets op grote schaal worden opgezet in verband met de coronamaatregelen. Toch laten ze in de gemeente Bergen op Zoom en de gemeente Woensdrecht Earth Day niet stilletjes voorbij gaan.

Marjan Bosch van leefgemeenschap de Huijberg in Huijbergen was tijdens Earth Day ook net als andere dagen actief in de natuur en ze laat hierover het volgende weten: ‘’Net als Moederdag en Vaderdag zou het eigenlijk niet nodig hoeven zijn. Je laat toch elke dag hopelijk merken dat je van ze houdt, rekening met ze houdt, voor ze zorgt, er plezier aan beleeft, luistert naar hun grenzen, en iets teruggeeft van wat je hebt ontvangen? Zo zouden we ook voor de aarde kunnen zorgen: het is niet vanzelfsprekend dat je elke dag te eten hebt, dat je zuurstof inademt, dat er bijen, vogels, bloemen zijn en schoon water. Onze moeder de aarde is aan het eind van haar latijn, in de terminale fase, dus laten we ons bezinnen op onze relatie: vaker op bezoek, niet te veel vragen, vooral teruggeven en liefhebben.”

Burgerinitiatieven

Selin Karar is Raadslid voor Groenlinks in Bergen Op Zoom en vindt het ook erg jammer dat er vanwege de maatregelen niets groots georganiseerd mag worden. Haar statement is dat je ook kleine dingen groots kunt aanpakken. Selin is niet alleen vanwege haar werkzaamheden bewust met het milieu en de natuur bezig, maar ze is ook geregeld in contact met inwoners in haar woonplaats die verschillende burgerinitiatieven organiseren over deze thema’s. Ze vindt het supergoed dat er veel inwoners actief zijn om de natuur en het milieu van Bergen op Zoom beter te maken. “Earth Day is een dag om stil te staan en bewust te worden van de wereld waarin we leven, maar toch zou dit elke dag kunnen. Hopelijk mogen we volgend jaar weer groots uitpakken met verschillende acties op deze dag. Toch zitten we niet stil en zijn we ook in de gemeenteraad druk bezig met dit soort thema’s.”

Klimaatakkoord

“De gemeenteraad heeft onlangs de RES (Regionale Energie Strategie) aangenomen, zodat belangrijke stappen kunnen worden genomen om de doelen van het klimaatakkoord te halen. De energietransitie lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar gaat ons allen aan. Daarom is het vooral van belang om ervoor te zorgen dat duurzaamheid voor iedereen betaalbaar en haalbaar is. Hopelijk gaan ook steeds meer mensen bewust worden hoe belangrijk het is om goed te zorgen voor onze aarde. In de gemeenteraad zijn we geregeld bezig om het beleid van de energietransitie en duurzaamheidsdoelen te sturen, maar ook in de praktijk kunnen we allemaal helpen om ons steentje bij te dragen. Kleine voorbeelden die je zelf kunt doen zijn meer recyclen, minder gebruik van plastic, bewust omgaan met waterverbruik je afval scheiden en minder te consumeren. Laat eens de auto staan en pak de fiets. Of zet eens een avondje de televisie uit en ga met elkaar het gesprek aan. Een betere wereld begint immers bij jezelf”, aldus Selin Karar.

Bewust

Verder waren ook andere mensen op Earth Day bewust bezig met deze dag: er werd vuil geprikt in de buurt, er werd gezaaid in de tuinen voor de insecten en bijen, maar ook werden er oude bouwmaterialen en meubels hergebruikt of opgeknapt in plaats van weggegooid en nieuwe gekocht. Tenslotte leven we in een maatschappij waar veel afval geproduceerd wordt.

Meer berichten