Variatie in de Abdijbossen met o.a. bos, paden, heide en vennen.
Variatie in de Abdijbossen met o.a. bos, paden, heide en vennen. Foto: Frans Tijink

Natuurexcursie Volksabdij

Algemeen

OSSENDRECHT - Het natuurgebied rond de Volksabdij OLV ter Duinen in Ossendrecht behoort tot het Grenspark Kalmthoutse Heide en valt onder de Natura 2000 afspraken. 

Excursies

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom verzorgen samen excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.

Op zondag 24 april 2022 gaat de excursie door dit natuurgebied. Van oorsprong bestaat het gebied volledig uit heide. Nu is het grootste deel bebost. De bossen bestonden vooral uit zee-den. 

Biodiversiteit

Bij de oprichting van de Volksabdij in 1936, is het oostelijk deel van het gebied ingericht als parkbos volgens de Engelse Landschapsstijl. Het grootste deel van het gebied is in eigendom van Natuurmonumenten. 

Te zien is dat de biodiversiteit wordt verhoogd door herstel van oorspronkelijke paden en vennen. Er zijn nu meer open plekken en een groter oppervlakte heide dan een aantal jaren terug. 

Praktisch:

De wandeling start op 24 april om 14.00 uur op de parkeerplaats Natuurpunt Volksabdij OLV Ter Duinenlaan 199, Ossendrecht. Rond 16.00 uur zijn we terug op de parkeerplaats. 

Deelname is gratis. 

Draag geschikte schoenen voor onverharde paden; een verrekijker kan de natuurbeleving verhogen.