Dominique Hopmans
Dominique Hopmans

Informateurs zien mogelijkheden

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen week kwamen informateurs Greetje Bos en Dick de Cloe, die zijn aangesteld om de onderhandelingen tussen de partijen en de vorming van een nieuw college voor de gemeente Bergen op Zoom in goede banen te leiden, met hun bevindingen. De gemeente koerst af op een coalitie zonder grootste partij GBWP, mét VVD, de combinatie PvdA-GroenLinks, D66, Lokaal Realisme en CDA, maar vooral op een toekomst waarin de onderlinge verhoudingen in raad en college goed zijn.

VVD-voorman Dominique Hopmans, die het formatieproces namens de Bergse politiek trekt, toont zich tevreden met de bevindingen van de informateurs. “De informateurs hadden een ingewikkelde opdracht”, zegt hij, “de verkiezingsopkomst was historisch laag, het aantal partijen is groot en er is nogal wat oud zeer. In het rapport van de informateurs zie ik veel positiefs, ik heb er vertrouwen in dat we samen een frisse start kunnen maken.”

Die frisse start zal dan alsnog de nodige voeten in de aarde hebben, realiseert ook Hopmans zich. Grootste partij GBWP besloot dat het niet vanzelfsprekend is om deel te nemen aan een nieuwe coalitie. Een verlies van drie zetels, een raadslid dat zich vlak na de verkiezingen afsplitst, berichten over mogelijke stembusfraude en “oud zeer” tussen de partij en andere partijen maakt dat GBWP coalitiedeelname niet als eerste keuze ziet. Een besluit waarvoor Hopmans respect heeft: “De informateurs stellen dat het oud zeer moet worden opgelost, en natuurlijk staan wij open voor gesprekken. Met GBWP, maar ook met Lokaal Realisme. Er is veel gebeurd, maar we moeten het verleden kunnen begraven zodat we door kunnen. De gemeente heeft veel urgente problemen, die gaan voor alles.”