Ondertekeing Huis van de Wijk in Gageldonk.
Ondertekeing Huis van de Wijk in Gageldonk. Foto: Stadlander

Partners bouwen samen met bewoners Huis van de Wijk

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Gageldonk krijgt een Huis van de Wijk, gevestigd aan het Piusplein op de begane grond en eerste verdieping van de Piushof. Een plek centraal gelegen; van, voor en door de wijk. Waar je buurtgenoten kunt ontmoeten. Waar je terecht kunt met een vraag. Waar je een helpende hand vindt. En waar je zelf aan de slag kunt met jouw ideeën. Partners die al jaren nauw betrokken zijn bij de wijk, dragen ook hun steentje bij aan het Huis van de Wijk. Daarom zetten zij afgelopen woensdag hun handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst. Samen met bewoners bouwen zij de komende tijd aan het Huis van de Wijk.


In het Huis van de Wijk draait het om drie speerpunten namelijk: ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning. Maar het Huis van de Wijk doet meer: het wordt straks dé centrale plek voor alle initiatieven uit de wijk.

Een belangrijke eerste stap is al gezet: de gemeente Bergen op Zoom, Stadlander, WijZijn Traversegroep, SDW, TWB, Amarant, GGZ WNB en Bibliotheek West-Brabant bouwen samen mee aan het Huis van de Wijk. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst verbinden zij zich voor een periode van 10 jaar aan het Huis van de Wijk. Voor de partners is het Huis van de Wijk straks een vertrekpunt en landingsplaats voor het werk in de wijk. Tegelijkertijd biedt het Huis van de Wijk een thuis aan initiatieven en sociaal-ondernemerschap uit de wijk. Zo ontstaan er mooie verbindingen, die de wijk versterken.

Wijkbewoners

Een plek van, voor en door de wijk kan niet zonder de wijkbewoners. Zij bouwen de komende periode mee aan het Huis van de Wijk. Dinsdag 8 februari vond een eerste aftrap plaats, waarbij meer dan 40 wijkbewoners hun ideeën deelden voor het Huis van de Wijk. 

Met hun deelname aan het Huis van de Wijk staan de deelnemende partners midden in de maatschappij. Zij kunnen zo eerder inspelen op de behoeften van bewoners uit de wijk. De partners werken met meetbare doelstellingen. De verwachting is dat deze nieuwe manier van samenwerken zich maatschappelijk terugbetaalt. Voor bewoners betekent dit dat zij minder drempels ervaren bij het vinden van de juiste hulp. Het Huis van de Wijk is dé plek waar zij terecht kunnen met een vraag en een helpende hand vinden.

Om de ontwikkeling van het Huis van de Wijk mogelijk te maken, vraagt het college de gemeenteraad een extra investering beschikbaar te stellen voor de inrichting van het Huis van de Wijk. Dit bedrag komt uit de terugploegregeling. Daarnaast wordt de raad om een borgstelling gevraagd. Het onderwerp wordt donderdag 7 april tijdens een beeldvormende raadsvergadering besproken. De besluitvorming vindt plaats op donderdag 21 april.

Piushof

Het Huis van de Wijk krijgt straks een plek op de begane grond en de eerste verdieping van de Piushof. Het appartementengebouw aan het Piusplein krijgt een duurzame renovatie en wordt energiezuinig gemaakt. Op de begane grond komt een ruime tuinkamer, die het Huis van de Wijk verbindt met het Piuspark. De renovatie start eind 2022. De oplevering is medio 2023. Het Huis van de Wijk in de Piushof vervangt het huidige wijkcentrum De Kastanje aan de Kastanjelaan. Het gebouw wordt na de oplevering van het Huis van de Wijk gesloopt. Het Huis van de Wijk maakt Gageldonk echt af.

Op de foto ziet u Martien Huijgens, bewoner van de Piushof, onder toeziend oog van de bestuurders van de deelnemende partners zijn handtekening zetten op de symbolische sleuteloverdracht. Links van dhr Huijgens zit John Smits, eveneens bewoner van de Piushof.