Mannetje Roodborsttapuit
Mannetje Roodborsttapuit Foto: Ria Hogerwaard

Een kijkje op de Kraaijenberg

Algemeen

De Kraaijenberg maakt deel uit van de Brabantse Wal en ligt aan het Markiezaatsmeer. Behalve het bezoekerscentrum (open op zondagmiddag en vanaf april tevens op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur) is er ook een uitkijktoren van ongeveer 20 meter hoog en een vogelkijkhut. De parkeerplaats is gelegen aan de Fianestraat. Je kunt er verschillende afstanden wandelen.

Wij lopen na de auto geparkeerd te hebben eerst rechtsaf, richting vogelkijkhut. Na twee veehekken gepasseerd te hebben, loop je door een mooi pad, omzoomd door struiken en bomen. Alles loopt uit, nog even dan is het net een groene haag. In juli en augustus kan je daar veel Moeraswespenorchis­sen aantreffen. We horen veel Tjiftjafs zingen. De vogel lijkt op de Fitis, maar is te onderscheiden doordat hij iets kleiner en doffer is en de pootjes zijn gewoonlijk donker, terwijl die van de Fitis bruinrose of lichtbruin zijn. Aan de zang herken je hem ook wel, het is een soort zilp, zalp, in mijn oren klinkt het als zijn naam Tjiftjaf.
Roodborsttapuiten en Graspiepers vliegen er rond en we zien een koppeltje Raven vliegen. Die zijn groter dan Zwarte Kraaien en hebben een hele dikke snavel. Ik leer weer iets bij: in de vlucht is het verschil goed te zien, de staart van de Raaf is wigvormig, terwijl die van kraaien afgerond is.

Bij de vogelkijkhut kijken we uit over het Markiezaatsmeer. In het midden daarvan ligt het eiland de Spuitkop, waar een kolonie Lepelaars huist. Binnenkort zullen ze daar weer gaan broeden. Op het water is het erg rustig. We verlaten de kijkuit en gaan nu, na het bruggetje, rechtsaf richting het veehek. Na het veehek weer rechtsaf richting Hoeve Hildernisse. We lopen niet de hele ronde, maar gaan om het water heen terug naar de Kraaijenberg. Een Gaai scharrelt rond in het gras en net voor onze neus, landt een Grote Bonte Specht op een paal, maar als hij ons aan ziet komen, vliegt hij weer weg.

Ria Hogerwaard

Vrouwtje Roodborsttapuit