Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Brabantse Wal Wielerevents: heel seizoen wielerplezier

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – Liefhebbers hebben veel voor hun sport over, heel veel. Dat bleek wel toen de coronacrisis aanleiding was voor de Wielercomités van Huijbergen en Hoogerheide om onder de vlag “Vrienden van de Koers” de handen ineen te slaan. Zo konden ze niet alleen voorkomen dat er koersen werden afgelast, ze voegden juist een mooie serie toe aan de kalender. Ook nu de coronacrisis voorbij lijkt, staat die als een huis.

Tijdens de coronazomer van 2020 was de Woensdrechtse Wielerzomer een welkome afleiding voor wielerfans en inwoners van de gemeente Woensdrecht. Met een koers in elke kern van de gemeente was er eindelijk wat te zien en te doen in een tijd waarin veel gesloten en nog meer verboden was. Niet alleen het publiek – dat zich veilig wist in handen van een organisatie die de corona protocollen zeer serieus nam – genoot ervan, ook de renners vonden het fantastisch. Genoeg basis dus voor een vervolg. Dat kwam er in 2021, en ook dit jaar, zij het in een iets andere vorm.

Aangepast

De coronapandemie bevindt zich in rustiger vaarwater, maar dat betekent niet dat de wielerfans in de Zuidwesthoek het beu zijn om elke kern in de gemeente Woensdrecht een eigen wielerronde te zien. En dat gaat gebeuren, dit jaar niet onder de naam Woensdrechtse Wielerzomer, maar als Brabantse Wal Wielerevents. “Gelukkig is de reguliere KNWU-kalender ook weer opgestart nu de coronamaatregelen versoepeld zijn”, zeggen Ton van Hoek en Niels van Elzakker van Wielercomité Hoogerheide, “daarop hebben we onze kalender aangepast. We hebben nu twee rondes – Woensdrecht en Huijbergen – in het voorjaar maart, twee- Putte en Ossendrecht – in september en de finale in Hoogerheide in oktober. Verder zijn er nog het kampioenschap van Woensdrecht in Huijbergen op 27 augustus, en het wielerweekend in Calfven op 3 en 4 september. Onze wielerliefhebbers komen niks te kort, ze krijgen mooie wedstrijden te zien en daar gaat het om: de koers is het belangrijkste! Er zijn al zoveel mooie criteriums verloren gegaan, wij zijn blij dat we ervoor kunnen zorgen dat onze traditionele dorpskoersen behouden blijven.”

Startveld

De renners delen die blijdschap kennelijk, vertellen Lars Akkermans van Wielercomité Hoogerheide en Jeroen van Wezel van Wielercomité Huijbergen: “Tijdens onze eerste wedstrijd, de ‘oude’ Ronde van Woensdrecht op zondag 20 maart, hebben we een mooi startveld, met drie kampioenen. De Nederlands Kampioen van de elite zonder contract, Jarno Gmelich-Meijling staat aan de start, net als Loes Adegeest, de regerend Wereldkampioen E-racing. En Thalita de Jong, de plaatselijke ex-Wereldkampioen veldrijden, start ook. Met maar liefst 110 nieuwelingen en 90 elite/belofterenners aan de start is het startveld heel goed gevuld. In Huijbergen is het op 27 maart niet anders. En bij al onze wedstrijden geldt: de toegang is gratis!”

“En bij al onze wedstrijden is de toegang gratis!”

Afbeelding
Afbeelding
Ronde Woensdrecht