Kraggeloop
Kraggeloop

Natuurexcursie ‘Bergse Heide’ en ‘Kraggeloop’

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Op zondag 13 maart verzorgt IVN-Groene Zoom van 10.00 tot 12.00 uur een natuurexcursie naar de ‘Bergse Heide’ en ‘Kraggeloop’ te Bergen op Zoom. 

De veranderende omgeving krijgt ruimte aandacht: gele dekzanden en de houtige gewassen, waarbij bomen een hoofdrol spelen. Denk hierbij aan de opvallende lentetooi van loofbomen op deze arme zandbodems, zoals berken, esdoorns en paardenkastanjes. Deze bomen ontplooien in maart als een van de eerste hun blad. Met name het uitlopen van de kleverige knoppen van paardenkastanje is elk voorjaar een verrassing. Verder komen aan de orde het ‘levend’ stuifzand als zeldzaamheid, dood hout en de voordelen van gemengde bossen.

Belangrijk is de onlangs aangelegde ecologische verbindingszone aan de oostzijde van dit gebied. Met overgangen van hoog naar laag, droog naar nat en een vallei in de luwte van de ‘Bergse Heide’. Al deze factoren bepalen dat de (beoogde) biodiversiteit zich hier positief kan gaan ontwikkelen.

We nemen de tijd voor het volgen van een zandpad in de vallei langs ‘De Kraggeloop’ aan de Delweg. We lopen deze, nu meanderende, watergang stroomafwaarts over een afstand van enkele honderden meters en staan stil bij de realisatie van dit uitgevoerde project, ontstaan uit een samenwerkingsverband van de gemeente Bergen op Zoom en het waterschap ‘De Brabantse Delta’. Start is bij de Bemmelenweg aan de zuidzijde van brasserie ‘De Heide’, Bergen op Zoom. Deelname is gratis.