Nationale herdenking Watersnoodramp van 1953 in Ouwerkerk.
Nationale herdenking Watersnoodramp van 1953 in Ouwerkerk.

Herdenking Watersnoodramp

Algemeen

HALSTEREN / LEPELSTRAAT - REGIO - Op 1 februari 2022 vindt de 69ste herdenking plaats van de Watersnoodramp. Ook dit jaar zal de herdenking op een andere wijze plaatsvinden dan gebruikelijk. 

Zo ook in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Door de geldende coronamaatregelen is het niet mogelijk om elkaar te treffen in het Watersnoodmuseum. In plaats daarvan wil men met belangstellenden de slachtoffers van de ramp in 1953 herdenken vanuit huis. Het Watersnoodmuseum verzorgt daarom op dinsdag 1 februari 2022 een livestream zodat iedereen de jaarlijkse herdenking van de Watersnoodramp thuis kan volgen. Deze livestream is te zien op de website van het Watersnoodmuseum en is ook te volgen via een live uitzending bij Omroep Zeeland. 

Programma herdenking
Aanvang: 10.00 uur: Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Watersnoodramp zullen kransen gelegd worden bij het monument, namens Deltacommissaris Peter Glas en Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, Gemeente Valkenburg aan de Geul, Gemeente Schouwen-Duiveland, De Molukse gemeenschap en het Watersnoodmuseum. Ook wil men dit jaar de slachtoffers van de watersnood van 1 februari 1953 herdenken middels het (laten) leggen van een bloem. In de webshop is een witte roos te reserveren voor € 2,50.

Na afloop van de herdenking vindt er om 11.00 uur een symposium plaats, tevens via een livestream. De titel van het symposium is ‘Watersnood: van 1953 tot Limburg’. Een van de gasten is Gerard Slokkers uit Halsteren, die als achtjarige de ramp meemaakte.

Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Silke van Heukelom leveren ook een bijdrage.
Verder is onder andere burgemeester Daan Prevoo in deze uitzending te gast, samen met bewoners uit Limburg die hun huis zijn kwijtgeraakt door de watersnood van vorige zomer. Samen met overlevenden van de Watersnoodramp uit 1953 blikken zij terug op het moment dat ze overvallen werden door het water.
Aansluitend zal een medewerker van Reddingsbrigade Nederland terugblikken op de evacuatie in Limburg. Klimatoloog Aimee Slangen vertelt over het onthutsende klimaatrapport dat vorig jaar verscheen. Zij schreef mee aan dit rapport en concludeerde dat de zeespiegelstijging sneller gaat dan ooit. Gedurende het programma worden nieuwe video’s van het Oral History project getoond. Maikel Coomans presenteert het symposium.
Ook het symposium is te zien via een livestream, die uitgezonden wordt op de website en social mediakanalen van het Watersnoodmuseum. Deze is vanaf 11.00 uur te volgen op deze pagina.Vriendelijke groeten,
Siemco Louwerse
Directeur Watersnoodmuseum