Asfaltcentrale
Asfaltcentrale

‘Wij zijn zo’n vervuilend bedrijf liever kwijt dan rijk’

Algemeen

HALSTEREN - BERGEN OP ZOOM - SAMEN0164 heeft het college van b en w opnieuw benaderd over het asfalt verwerkend bedrijf APM aan de Van Konijnenburgweg in Bergen op Zoom.  

Raadslid Reinoud Krijnen hierover in de brief aan het college: ‘Was ik in augustus vorig jaar te spreken over het handhavend optreden van de gemeente inzake de overschrijding van benzeen en PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) door APM (dochter Asfaltnu), nu ligt dat geheel anders. Ik krijg van u namelijk geen informatie over het vervolgtraject. Gaat u doorpakken? Gaat u de dwangsom verhogen? De gemeente wordt aan het lijntje gehouden en dat accepteert u. De omgevingsdienst meet alleen de uitstoot van benzeen en niet van de PAK’s. U werkt met een tweede dwangsom van €5.000,- en dit is een lachertje voor de asfaltcentrale. Zij is daar zelfs tegen in het verweer gegaan, om het nemen van maatregelen te vertragen. Dit levert hen honderdduizenden euro’s op. De handhavingsstrategie van Den Bosch met een dwangsom van €50.000,- resulteert meer effect.

Let op! U heeft te maken met een ondernemer die ook in onze gemeente een vertragingsstrategie toepast en daarmee speelt met de gezondheid van onze inwoners en in onze gemeente werkzame mensen. 

In de bijeenkomst in de Raaijberg heb ik de volgende vraag gesteld: Bent u bereid om tijdens die enkele dagen dat ook de rook uit onze schoorsteen direct neerslaat de productie op te schorten? Zij weigert zelfs dit te overwegen en de onnozelheid straalde bij de beantwoording ervan af, laat staan dat zij op enerlei wijze rekening houdt met weersomstandigheden. 

Deze onderneming is niet voor niets op afstand gezet door BAM en Heijmans (Asfaltnu), twee grote wegenbouwbedrijven. Hiermee wordt tevens het bedrijfsaansprakelijkheidsrisico op afstand gezet. Jarenlang hebben zij de kwaliteit van de leefomgeving belast met kankerverwekkende stoffen. APM gebruikt als excuus voor de benzeenuitstoot dat zij asfalt moet produceren door oud asfalt te recyclen, omdat haar grote afnemer Rijkswaterstaat dat eist in verband met duurzaamheid. De waarheid ligt anders! APM weigert om gebruik te maken van de expertise van SABIC over hun succesvolle methodes om onder andere benzeen af te vangen.

De heer Kwaadgras (wijkcommissie Noordgeest) vraagt naar metingen van PAK’s aan de schoorsteen en de resultaten ervan. APM weigert deze te delen met de gemeente. Dat zou zijn, omdat hun meetapparatuur niet is gekalibreerd en APM geen onrust wil zaaien bij de omwonenden. De gegevens worden wel gedeeld met de Omgevingsdienst. 

Al zeven jaar is APM in overtreding, doordat zij geen benzeen of PAK’s heeft afgevangen. Ieder ander bedrijf had allang zijn deuren moeten sluiten. SAMEN0164 is zo’n vervuilend bedrijf, waar maar tien mensen werken (van buiten onze gemeente), liever kwijt dan rijk. Hun terughoudende houding om daadkrachtig werk te maken van de gestelde normen accepteren wij niet. Wij zien daar graag een bedrijf voor terugkomen dat wel van toegevoegde waarde is voor de samenleving.’

Asfaltcentrale