Burgemeester Petter tijdens een nieuwjaarsreceptie.
Burgemeester Petter tijdens een nieuwjaarsreceptie.

Uitreiking pluimen bij alternatieve ‘nieuwjaarsbijeenkomst’

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De coronamaatregelen laten niet toe dat de gemeente een nieuwjaarsbijeenkomst organiseert. Op zoek naar een alternatief voor deze bijeenkomst, heeft burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom er nu voor gekozen een paar mensen uit de gemeente in het zonnetje te zetten. Hij doet dat in een speciale uitzending van Zuidwest TV op zondag 9 januari om 12.00 uur. 

Frank Petter: ‘Tijdens de gebruikelijke nieuwjaarsbijeenkomst spreek ik de mensen toe in een goed gevulde Sint-Gertrudiskerk. Nu wil ik onze inwoners toespreken via Zuidwest TV. Maar ik wilde aan zo’n uitzending meer lading geven. In onze samenleving gebeurt veel goeds. Die goede dingen houden ons als samenleving op de been. Dat heeft de coronapandemie, waar we nog steeds heel stevig mee te maken hebben, inmiddels wel aangetoond. Het is hartverwarmend dat er tijdens deze pandemie initiatieven ontstonden om elkaar te helpen. Daarnaast zijn er mensen die zich al jarenlang inzetten voor onze gemeenschap. Vaak is dat alleen in kleine kring zichtbaar; zijn de vrijwilligers er ook niet op uit dat hun goede werk bij een groot publiek bekend wordt. Maar dat wil ik graag doorbreken. Ik wil een aantal mensen die, bijna in stilte, het goede doen voor onze gemeenschap, speciaal kunnen bedanken en aan de hand van hun verhalen vooruitblikken op het nieuwe jaar’.

Tijdens de nieuwjaarsuitzending op Zuidwest TV ontvangen 5 inwoners uit onze gemeente uit handen van burgemeester Petter ‘Een pluim van de burger voor de burger’. In de uitzending gaat de burgemeester met deze mensen in gesprek en krijgen de kijkers thuis een inkijk in wat deze mensen drijft. Er zijn gelukkig veel meer mensen die het goede doen, maar die misschien zelf ook niet graag in de belangstelling staan. En de burgemeester wil juist die mensen laten zien dat we die als samenleving erg moeten waarderen.

Doorgeven

Het idee van ‘Een pluim van de burger voor de burger’ moet gaan werken als een olievlek. Het blijft dus niet bij de vijf personen die in de uitzending van de burgemeester een pluim krijgen. De mensen die een pluim uit handen van de burgemeester krijgen, worden verzocht om de pluim na twee maanden door te geven aan iemand waarvan zij vinden dat die ook zo’n pluim verdient. Het eerste woord ‘burger’ in de pay-off ‘Een pluim van de burger voor de burger’ heeft dus een dubbele betekenis: de burgemeester geeft een pluim, maar de burger die de pluim heeft ontvangen, doet dat ook door de pluim door te geven. Het is daarmee niet alleen de gemeente die waardering uitspreekt, maar ook inwoners onder elkaar.

Aan het einde van 2022 is de pluim dan uitgereikt aan in totaal 30 personen die het goede doen. Iedereen die de pluim heeft ontvangen, ontvangt van de burgemeester een oorkonde. Tussentijds worden de wegen die de pluimen afleggen gevolgd en zal de burgemeester daar tijdens de nieuwjaarsactiviteit in 2023 op terugblikken.

Aan dit initiatief wordt medewerking verleend door WijZijnTraverse, Stadlander, de Dorpsraad Halsteren en betrokkenen in Lepelstraat.

Een Pluim van de burger voor de burger wordt uitgezonden op zondag 9 januari, vanaf 12.00 uur op de TV-zender van Zuidwest TV en online via www.zuidwesttv.nl