Het nieuwe bestuur van KBO Lepelstraat met van links naar rechts Jo Jogchems, Adrie Jochems, Do Karremans, John Wanrooij en Lida Franken. Jeannette Leijten staat niet op de foto.
Het nieuwe bestuur van KBO Lepelstraat met van links naar rechts Jo Jogchems, Adrie Jochems, Do Karremans, John Wanrooij en Lida Franken. Jeannette Leijten staat niet op de foto. Foto: Dennis van Loenhout

KBO Lepelstraat maakt het verschil

Algemeen

LEPELSTRAAT – Na lange tijd heeft de Lepelstraatse afdeling van seniorenvereniging KBO weer een voltallig bestuur. Een bestuur dat barst van de ambitie en nieuwe leden welkom heet in een vereniging die jong van geest is, en groot van daden bovendien.

“Niemand hoeft zich te schamen voor zijn leeftijd”, zegt Adrie Jochems, die sinds een ruime week voorzitter is van KBO Lepelstraat. “Van veel mensen in mijn generatie hoor ik dat ze geen lid zijn van de KBO omdat ze dat iets voor oude mensen vinden, maar dat is helemaal niet het geval. Ik voel me ook nog jong. Ons bestuurslid Do Karremans is 91, en nog net zo actief als wij allemaal. De KBO houdt je juist jong.” Bestuurslid Jo Jogchems, notuliste Lida Franken, penningmeester John Wanrooij en secretaris Jeannette Leijten kunnen dat alleen maar beamen.

De KBO staat bekend als een vereniging die allerlei activiteiten organiseert voor ouderen. In Lepelstraat is het niet anders. De KBO, toegankelijk voor iedereen van 50 jaar en ouder, organiseert elke maand een spellenmiddag en bingo, elk jaar een carnavalsviering in samenwerking met de SKL, een paas- en een kerstviering, een zomerreis, een kermisbingo en diverse thema-avonden. “Maar”, zegt John Wanrooij, “de KBO doet veel meer dan activiteiten organiseren. De KBO is er om de belangen van ouderen te behartigen. Op dit moment voert de KBO Brabant een bodemprocedure met de Stichting PensioenBehoud tegen de Nederlandse staat, omdat onze pensioenwetgeving strijdig is met de Europese richtlijnen, waardoor pensioenen al jaren niet worden geïndexeerd. De KBO strijdt dus voor ouderen, en dan zwijg ik nog over het feit dat een lidmaatschap recht geeft op allerlei kortingen, zoals collectiviteitskorting op de zorgverzekering van VGZ, en dat ouderen voordelig hun belastingaangifte kunnen laten invullen via de KBO. Zelf help ik ouderen daar ook bij namens de KBO, mensen zijn heel tevreden over hoe we dat doen. Ik wil maar zeggen dat een lidmaatschap van de KBO ontelbaar veel voordelen heeft!” 

Ook de thema-avonden van de KBO zijn meer dan alleen gezellig, vertelt Wanrooij: “We willen ons gaan richten op het thema verkeersveiligheid, omdat de verkeersregels vaak ingewikkeld zijn en we onze leden willen helpen hun kennis bij te spijkeren. We gaan het ook hebben over veiligheid in en om het huis, en nodigen een notaris uit om te vertellen over erfrecht. Allemaal nuttige zaken, waar je echt wat van opsteekt!” Op dit moment zijn activiteiten niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen, maar zodra het licht vanuit Den Haag op groen gaat komt het bestuur van KBO Lepelstraat in actie. “Maar ook nu zijn we actief. We houden contact met onze leden, gaan bij ze langs, maken een praatje en geven ze aandacht”, zegt Adrie Jochems, “want elk lid telt. Elk KBO-lid mag ervaren dat de KBO op heel veel manieren het verschil maakt.”

Lid worden? Dat kan door een mail te sturen naar kbo.lep@ziggo.nl of door één van de bestuursleden aan te spreken.