Molen Johanna tijdens het Nationale Molenweekend.
Molen Johanna tijdens het Nationale Molenweekend. Foto: Pascal Brugman

Molen Johanna in Huijbergen

Algemeen

HUIJBERGEN - REGIO - Vorige weekend was het nationale molenweekend. Dit jaar was er geen toegang tot veel van de molens in verband met de coronamaatregelen.

In Huijbergen hielden ze op zaterdag 8 mei daarom wel een verkoop van hun bekende mixen van brood tot pannenkoeken en cake. Van 10.00 - 16.00 was molen Johanna feestelijk versierd en kon er op gepaste afstand volop gekocht worden.

Restauratie

In de afgelopen maanden werd er met verschillende vrijwilligers hard gewerkt aan de restauratie van de molen. Zo werd de buil compleet uit elkaar gehaald en gerestaureerd, de wormschroef losgehaald, gestraald en opnieuw gecoat. Maar ook de diesel gloeikopmotor is opnieuw ingeregeld, dat was een grote klus. En zo werden er nog meer klussen geklaard.

Molen Johanna wacht momenteel op de bouwvergunning voor het educatieve en tentoonstellingsgebouw dat geplaatst gaat worden bij de molen. Samen met Heemkundekring de Wilhelmiet worden hier de voorbereidingen al voor getroffen. In dit gebouw komen ook toiletvoorzieningen en een keuken met een klein winkeltje waar producten verkocht kunnen worden. Ook wordt er een nieuw broodmix ontwikkeld dat bijzonder zal gaan worden. Bij de molen Johanna kunnen ze dan ook niet wachten tot alles klaar is en gasten kunnen ontvangen bij een volledig draaiende molen met nieuw gebouw.

Afbeelding