Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Kaarsjes bij het Bevrijdingsmonument in Huijbergen.</p>

Kaarsjes bij het Bevrijdingsmonument in Huijbergen.

(Foto: Pascal Brugman)

Bevrijding oktober herdacht

ZUIDWESTHOEK - Op 27 oktober is het alweer 76 jaar geleden dat Woensdrecht en omgeving bevrijd werd door de Canadezen.


De slag om Woensdrecht vond plaats in oktober 1944, met als hoogtepunt 16 tot en met 24 oktober. Naar schatting vielen aan de Duitse en geallieerde kant bijna 1000 doden. Woensdrecht kwam op 27 oktober pas in handen van de Canadezen, de slag duurde dan 21 dagen.

Normaal zou dit gevierd worden in de omgeving maar vanwege de corona maatregelen is het dit jaar toch iets anders. Zo bedachten de twee twintigers Bart van der Veen en Jim Raaijmakers om op zaterdag 24 oktober Canadese vlaggen op te hangen in de gemeente Woensdrecht om op deze manier stil te staan bij deze bijzondere dag.

Zo werden dus ook in Huijbergen en omgeving de vlaggen uitgehangen. In Huijbergen werden bij het Tweede Wereldoorlog monument voor de rooms-katholieke kerk ook kaarsjes aangestoken door Peter van Zitteren, lid van het 4 mei Comité. Peter vertelt: “Het is een bijzondere dag om bij stil te staan en in stand te houden. Veel mensen die dit meegemaakt hebben zijn al overleden, slechts enkelen leven nog. Op deze manier ervaren jongeren en kinderen wat er zich toen heeft afgespeeld. Ik vind het een zeer goed initiatief van de twee twintigers dat de Canadese vlag uitgehangen wordt. Wij van het 4 mei Comité hopen dan ook, dat de gemeente Woensdrecht misschien een potje vrij heeft of kan maken om voor volgend jaar meer vlaggen beschikbaar te kunnen stellen om de bevrijding door de Canadezen meer kenbaar te maken. Hopelijk kunnen we deze bijzondere dag dan ook in 2021 weer gezamenlijk vieren.”

Meer berichten