Druk bezochte onthulling van het oorlogsmonument aan de Kijkuit in Lepelstraat afgelopen jaar.
Druk bezochte onthulling van het oorlogsmonument aan de Kijkuit in Lepelstraat afgelopen jaar. Foto: Vincent

Vlucht bommenwerper over Kijkuit

Algemeen

LEPELSTRAAT - Er wordt een nieuwe poging gedaan om een historische bommenwerper over het oorlogsmonument nabij de Kijkuit in Lepelstraat te laten vliegen. Op deze locatie crashte tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 een Lancaster Bommenwerper waarbij de bemanning om het leven kwam. Vorig jaar kon tijdens de druk bezochte onthulling de vlucht met een oude bommenwerper helaas niet doorgaan vanwege slechte weersomstandigheden.

Peter van den Eijnden, voorzitter van de Werkgroep Monument Kijkuit, vertelt: "We hebben bevestiging van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vliegtuigen en toestemming van de gemeente Bergen op Zoom gekregen om het dit jaar nog een keer te proberen. Precies een jaar na dato en wel op vrijdagmiddag 30 oktober om 15.00 uur. Gezien corona-beperkingen kunnen we er helaas geen grote bijeenkomst van maken, maar we willen toch nog wel een paar dingen officieel doen."

Zo zal de huidige groep 7 van basisschool de Springplank het monument officieel overnemen van de vorige groep 7, die het vorig jaar mede onthuld en geadopteerd heeft. "Het monument is ook officieel gemeld bij de Stichting 4/5 mei. Tevens zal er een plaquette onthuld worden op een standaard, met daarop een foto van de bommenwerper en een QR code, zodat iedereen die bij het monument stilstaat via zijn smartphone direct alle informatie over het vliegtuig en zijn bemanning kan zien of downloaden. Nogmaals er zal slechts een beperkt aantal mensen op persoonlijke uitnodiging aanwezig zijn. Aangezien de bommenwerper over Halsteren en Lepelstraat zal vliegen, kunnen de mensen ook gewoon thuis zien dat de bommenwerper overvliegt." Door de Heemkundekring zullen foto’s gemaakt worden, die zeker gedeeld zullen worden met de familieleden van de bemanning waarvan er vorig jaar 32 aanwezig waren. Van den Eijnden woont zelf vlak bij het monument en kan vertellen dat er heel vaak mensen, met de auto, met de fiets of te voet stoppen. "Ze staan dan even stil bij de dramatische gebeurtenis waarbij zeven mensen hun leven gaven voor onze vrijheid. Dit mag nooit vergeten worden."

In 1944 omgekomen bemanning.